Raket vertrekt van boorplatform

Vanavond tegen een uur of elf zal voor het eerst een draagraket worden gelanceerd van een speciaal daarvoor ingericht platform op zee....

Het consortium Sea Launch, met als hoofdaannemer het Amerikaanse bedrijf Boeing, maakt gebruik van Oekraïense Zenit-draagraketten. Het begeleidingsschip, de Odyssey, met het vluchtleidingscentrum en een opslagruimte voor raketten, en het omgebouwde boorplatform zijn in beheer bij het Noorse bedrijf Kvaerner.

Sea Launch denkt vanaf de evenaar goedkoop satellieten te kunnen lanceren, tientallen procenten goedkoper dan concurrenten in Europa en de VS. Vanaf een locatie daar is een satelliet met minder brandstof in een baan rond de aarde te zetten. De raket krijgt als het ware een extra zetje mee dank zij de draaiing van de aarde, die daar relatief het snelst is. Het bedrijf zegt opdracht te hebben voor de lancering in de komende jaren van zestien communicatiesatellieten.

Sea Launch zit nog met een juridisch probleem. De Amerikaanse regering beschuldigt Boeing ervan militair-gevoelige technische informatie aan onder meer de partner in de Oekraïne te hebben gegeven, zonder de vereiste overheidstoestemming. Vooruitlopend op de uitkomst van de juridische procedure heeft Boeing zich bereid verklaard alvast twintig miljoen gulden boete te betalen. Dat bedrag valt in het niet bij de honderden miljoenen dollars die inmiddels in het project zijn geïnvesteerd.

Meer over