Pratende bluetooth-pop laat zich makkelijk gebruiken als afluisterapparaat

My Friend Cayla, een pratende pop, kan heel goed luisteren. Misschien wel té goed. De winkelketens Bart Smit en Intertoys staken voorlopig de verkoop van Cayla nadat uit Noors onderzoek is gebleken dat zij kan worden gebruikt om gesprekken af te luisteren, op afstand via een mobiele telefoon.

De pop die in opspraak is geraakt Beeld  Google Play Store
De pop die in opspraak is geraaktBeeld Google Play Store

Cayla is een meisjespop die antwoorden geeft op vragen die kinderen haar stellen. Daarvoor moet het speelgoed via een app op een smartphone met het internet verbonden zijn. De app stuurt de vraag van het kind naar een bedrijf in de Verenigde Staten, waar software de uitgesproken vraag omzet in een zoekopdracht. Cayla leest daarna het antwoord dat de software opduikelt hardop voor.

De pop legt via Bluetooth contact met een mobiele telefoon. Het is gebruikelijk dat soort draadloze verbindingen te beveiligen door gebruikers te dwingen op beide apparaten toestemming te geven. Bij Cayla ontbreekt die beveiliging. Dat betekent dat iedereen met een smartphone contact kan leggen en het speeltje kan gebruiken als een afluistermicrofoon. Ook is het mogelijk via de smartphone de pop dingen te laten zeggen.

Maatregelen

In Nederland heeft de Consumentenbond het moederbedrijf van Intertoys en Bart Smit gevraagd de pop uit de handel te nemen. Ook vindt de bond dat klanten de pop moeten kunnen teruggeven. 'We nemen privacy zeer serieus', zegt een woordvoerder van Blokker Holding. 'We hebben opheldering gevraagd bij de fabrikant en uit voorzorg is het artikel uit de schappen gehaald.' Voor andere maatregelen vindt Blokker het nog te vroeg. Van Cayla zijn in Nederland de afgelopen twee jaar enkele honderden exemplaren verkocht.

In de Verenigde Staten hebben burgerrechten- en consumentenorganisaties een verbod geëist omdat Cayla het niet al te nauw neemt met de privacyregels. De app van de pop vraagt kinderen naar hun naam, de naam van hun ouders, de naam van hun school, hun woonadres en andere gevoelige gegevens. De app slaat ook de geografische locatie van de pop op samen met het IP-adres, waaraan een individuele computer op internet valt te herleiden.

Die gegevens, maar ook teksten die kinderen inspreken, kunnen aan adverteerders worden doorgespeeld, zo staat te lezen in de gebruiksvoorwaarden die 3800 woorden telt. Die voorwaarden zijn alleen maar te lezen als de app wordt geïnstalleerd; daarna niet meer. Cayla heeft overigens ook een 'broertje': de pratende robot I-Que.

Meer over