Pannenkoek of pannekoek? Over die tussen-n moeten we niet zo moeilijk doen

Volkskrantlezers vinden veel. En misschien wel het meest vinden ze iets van ons taalgebruik. Terecht?

Pannekoek of pannenkoek? Beeld Marcel van den Bergh
Pannekoek of pannenkoek?Beeld Marcel van den Bergh

Wie, wat en waar

Nico van Mourik en Simon Blokker viel in de krant van woensdag 7 en zaterdag 10 februari het woord pannekoek op.

Wat is daar mis mee?

Niets.

Maar, uh, pannenkoek, mét n, dat is toch de officiële spelling?

Dat stelden Van Mourik en Blokker ook. Misschien goed om daarom hier nog eens uit te leggen hoe het ook alweer precies zit met de Volkskrant en spelling.

Vooruit dan maar

De tussen-n kent een lange geschiedenis in spellingherzieningen door de Nederlandse Taalunie, het gremium dat verantwoordelijk is voor het Groene Boekje (officieel de Woordenlijst Nederlandse Taal). Spellingwijzigingen van 1995 en 2006, die gepaard gingen met ingewikkelde regels voor die tussen-n, waren voor een aantal instellingen, waaronder het Genootschap Onze Taal, de NOS en de Volkskrant, aanleiding een alternatieve spelling in het leven te roepen. Dat werd in 2006 de zogeheten Witte Spelling.

Opvallendste verschil tussen Groen en Wit betrof inderdaad die tussen-n. De samenstellers van de Witte Spelling stelden dat je, simpel gezegd, over die tussen-n niet zo moeilijk moet doen. Zoals voor de tussen-s al eerder officieel was vastgelegd dat dat een 'vrije kwestie' is: voorbehoedmiddel en voorbehoedsmiddel zijn beide correct. In de praktijk kiezen taalgebruikers intuïtief vaak dezelfde vorm (met of zonder tussen-n) en als dat niet zo is, is dat ook niet erg.

Kan ik in de Volkskrant dan beide vormen tegenkomen?

Bij voorkeur niet. Wij volgen de variant die in de Witte Spelling de voorkeur geniet. Die spelling is te vinden op spellingsite.nu. Alleen zou de Volkskrant de Volkskrant niet zijn als we daarop toch niet ook een paar uitzonderingen van kracht laten zijn. U herinnert zich ongetwijfeld de discussie over per se. Die afwijkingen staan in het stijlboek, te vinden op volkskrant.nl/stijlboek.

Om te weten hoe een woord wordt geschreven hanteert een verslaggever of eindredacteur bij ons de volgorde Stijlboek - Spellingsite - Van Dale (Groene Boekje). Vandaar per se (stijlboek) en pannekoek (spellingsite.nu).

Meer over