Panda van de Petteflet

Prins Bernhard is deze dagen overal - zelfs in een kleine uithoek als deze rubriek. Het Wereld Natuur Fonds, dat de prinsgemaal in 1961 hielp op te richten, heeft zich namelijk tot de makers van computerspellen gewend om het faunabewustzijn van de allerjongsten (vanaf 3 jaar) spelenderwijs bij te spijkeren....

In WWF Panda Junior (voor de pc) treden de gamertjes als Alex of als Emma op als dierenredders. Ruim vijftig beesten kruisen hun pad: van elke soort kunnen ze een dossier opvragen. Het is educatief zeer verantwoord.

Alex en Emma moeten een kleine dertig missies voltooien, zoals acaciabomen planten, waarvan de giraffen de bladeren oppeuzelen. De dierenwereld is voor de kleintjes van al zijn wreedheid ontdaan. Een steenbok loopt zonder vrees op een roedel wolven af.

Dezelfde braafheid speelt Puk van de Petteflet (voor 3 tot 7 jaar) een beetje parten. De vijf spelletjes (voor de pc) zijn losjes gebaseerd op de film naar het boek van Annie M.G. Schmidt, maar ze missen het vleugje anarchie dat dit werk uit 1971 zo kenmerkt.

Alleen in het spelletje waar de gamertjes vissen aan vogels moeten voeren, komt Annie's geest even om de hoek kijken. Voor elke vis die ze vangen, doen de vogels een grote boodschap op een torentje, dat door een nare juffrouw is gekraakt. De cd bevat ook liedjes uit de Pettefletfilm. Die zijn aanzienlijk pittiger.

Wat Panda en Pluk gemeen hebben, zijn de vreselijke Nederlandse stemmen die de geluidsband inspraken. Wanneer leren de stemacteurs dat gewoon al gek genoeg is?

Meer over