Overgewicht oorzaak 124.000 kankergevallen

Meer dan 124.000 Europeanen met overgewicht hebben vorig jaar kanker gekregen. De meeste gevallen deden zich voor bij vrouwen in Centraal-Europese landen als Tsjechië, Litouwen, Slovenië en Bulgarije. Ze kregen last van baarmoederhalskanker, borstkanker of kanker rondom het rectum.

ANP en Reuters

Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek naar kankergevallen door obesitas in Europa. De resultaten zijn donderdag bekendgemaakt op een kankercongres in Berlijn. Het onderzoek stond onder leiding van Andrew Renehan van de Universiteit van Cardiff. Volgens Renehan kan obesitas uitgroeien tot belangrijkste oorzaak van kanker bij vrouwen in de komende tien jaar.

De Britse onderzoeker baseert zijn uitkomsten op gegevens van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) en het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek. Aanleiding was een sterke stijging van het aantal aan obesitas gerelateerde kankergevallen in 2002. In dat jaar werden 70.000 gevallen geregistreerd in dertig Europese landen.

Het aantal van 124.000 mensen die vorig jaar kanker kregen door overgewicht is een zeer voorzichtige schatting, zegt Renehan. Te veel lichaamsgewicht kan nog eens tienduizenden anderen bedreigen. Gezondheidsautoriteiten moeten zich die cijfers aantrekken en maatregelen nemen, vindt de Brit. Hij denkt onder meer aan medicijnen tegen obesitas om het probleem te lijf te gaan.

Overgewicht (ANP) Beeld
Overgewicht (ANP)
Meer over