Nieuws

Op zoek naar een unieke ervaring? Het Science Museum in Londen laat je iets ongekends zien

Nu iedereen thuis zit en iedere dag lijkt op de vorige, is het moeilijk om iets unieks te beleven. Het wetenschapsmuseum in Londen vond een cultureel verantwoorde oplossing.

Een kookboekje met 'bijna honderd' runderniervet recepten (periode 1945-1955). Beeld Science Museum London
Een kookboekje met 'bijna honderd' runderniervet recepten (periode 1945-1955).Beeld Science Museum London

Een enorme 66 volt batterij uit 1922, een Romeinse terracotta offergift in de vorm van een gestileerde baarmoeder, een fles (‘vermoedelijk 19de-eeuws’) en een kookboekje met ‘bijna honderd recepten’ met niervet. Zomaar een willekeurige greep uit de collectie van het Science Museum in Londen. Belangrijke overeenkomst: geen van de objecten was ooit opgevraagd in de online catalogus van het museum. Tot nu toe dan, want de vier stukken zijn treffers van de website Never Been Seen, waarmee het Science Museum ‘vergeten’ objecten toont aan het publiek.

Het idee achter de website is eenvoudig: iedere keer als een bezoeker de pagina ververst, verschijnt een nieuw item uit de collectie dat tot dan toe nooit is bekeken. ‘In een wereld waar enorme waarde wordt toegekend aan bezoekersaantallen en views, hebben mensen steeds vaker behoefte aan precies het tegenovergestelde: een unieke ervaring’, schrijft het museum in een verklaring. ‘De bezoeker is de eerste persoon ter wereld die dat object online bekijkt.’

De collectie van het Science Museum bevat ruim 400 duizend items. De website is gemaakt om de digitalisering van het honderdduizendste object te vieren. De instelling hoopt ook op deze manier online bezoekers te trekken nu de deuren van het museum door corona gesloten blijven. Het museum in Londen is een van de grootste en bekendste wetenschapsmusea ter wereld. De hoofdvestiging aan Exhibition Road, in de chique wijk South Kensington, trok in 2019 3,1 miljoen bezoekers.

Nieuwsgierig

Het is niet de eerste keer dat het museum de collectie probeert te ontsluiten met speciale online gereedschappen. Eerder maakte het een Random Object Generator, die een slideshow met willekeurig gekozen objecten toont, en een website What The Machine Saw, waar geprobeerd wordt met machine learning voorwerpen uit de collectie te herkennen.

Judith van Bezu, coördinator collectiebeheer van wetenschapsmuseum Nemo in Amsterdam noemt de website van haar Londense collega’s ‘een heel leuk initiatief om mensen nieuwsgierig te maken’.

‘Het overgrote deel van museumcollecties ligt in depots. Ik geloof dat gemiddeld hooguit 3 procent van de voorwerpen tentoongesteld is. Dit past in een algemene trend om een groter deel van museumcollecties online beschikbaar te maken.’

Even klikken

Een mogelijk bezwaar is dat het Science Museum de collectie op de website zonder inhoudelijke samenhang of context presenteert, maar Van Bezu ziet daarin voorlopig weinig problemen. ‘Ik heb het uitgeprobeerd en je gaat inderdaad nogal richtingloos door het depot, maar er zijn genoeg mensen die het leuk vinden om even door de collectie te klikken. Dit is een interessante manier om veel meer materiaal te laten zien en bezoekers bij je onderwerp te betrekken.’

De objecten op de website zijn overigens beslist geen museale winkeldochters. Bij het schrijven van dit stukje kwamen tot drie keer toe aantekenboeken van de Britse wiskundige en computerpionier Charles Babbage (1791-1871) tevoorschijn, al kwamen er ook tientallen oude transitorbuizen, een leesbril en een foto van een telefoonkabel in India op het scherm.

Pagina’s uit een aantekenboek van wiskundige Charles Babbage (1841). Beeld Science Museum London
Pagina’s uit een aantekenboek van wiskundige Charles Babbage (1841).Beeld Science Museum London
Kristallen van nikkelarsenide gevonden Espedal, Noorwegen. Beeld Science Museum London
Kristallen van nikkelarsenide gevonden Espedal, Noorwegen.Beeld Science Museum London
Glazen fles (vermoedelijk 19de eeuws). Beeld Science Museum London
Glazen fles (vermoedelijk 19de eeuws).Beeld Science Museum London
Meer over