Ook uitzoeken of u afstamt van Franse kasteelheren of beroemde kunstenaars? Zo doet u dat

Reisjournalist Noël van Bemmel dook in zijn familiegeschiedenis en ontdekte een kleurrijk verleden vol eenzame kolonisten, oplichters, dappere dienders, brute ridders, ijdele hofdames, twee Europese koningshuizen en zelfs een spook. Wie ook nieuwsgierig is naar zijn afkomst, hoeft niet langer de stoffige archieven in. Je komt al een heel eind met een stel genealogische websites. Lees hier waar en hoe je dat doet.

Foto uit het familiealbum van Noël van Bemmel. Beeld Privéarchief
Foto uit het familiealbum van Noël van Bemmel.Beeld Privéarchief

Goed beginpunt voor een dna-reis is de gratis Amerikaanse website familysearch.org. The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints digitaliseert archieven over de hele wereld en is nog lang niet klaar. Kennis over voorouders staat centraal in het mormoonse geloof. Hier kun je makkelijk zoeken in miljarden documenten uit honderd landen.

In Nederland kun je terecht bij het Centrum voor Familiegeschiedenis (CBG), een samenwerking van zes databases, waaronder het gratis wiewaswie.nl. Daar vind je gegevens van de Burgerlijke Stand sinds 1810. Op de cbg-website vind je ook een stappenplan en een uitleg over archiefsoorten en genealogische begrippen. Voor sommige scans moet je betalen.

De dna-reis van Noël

Reisjournalist Noël van Bemmel ging op pad met zijn dna en een stel genealogische websites en trof een kleurrijk verleden aan.

Kijk ook wat (amateur)genealogen voor je al al hebben gevonden. Op sites als geneanet.org, genealogieonline.nl, stamboomzoeker.nl, ngv.nl, gendexnetwork.org delen zij stambomen. Op graftomben.nl staan foto's van graven. Veel websites bieden ook een dna-test aan. Commerciële sites als Ancestry en MyHeritage zijn gelikter en vragen een paar tientjes per maand voor toegang. Een dna-test kost ongeveer 100 euro. Let op: er staan onjuistheden op deelplatforms.

Wie het verhaal achter de namenlijst zoekt, moet dieper graven. Via zoekakten.nl kom je bijvoorbeeld in militaire stamboeken die uiterlijke kenmerken van rekruten vermelden (blauwe ogen, pokdalige huid). Veel moois is te vinden in de archieven van notarissen, strafgevangenissen, bedrijven, spoorwegen. Vergeet ook niet te googlen en in Delpher te kijken, de enorme database van Nederlandse krantenartikelen en boeken die vijfhonderd jaar teruggaat en per woord doorzoekbaar is.

Je kunt ook een beroepsgenealoog inhuren. Reken op 60 tot 100 euro per uur. De ervaring leert: die vinden echt veel meer. John Boeren is te boeken via antecedentia.com. Yvette Hoitink doktert ook biologische verbanden uit via dna. (dutchgenealogy.nl). Bij de ngv.nl en cbg.nl vind je nog meer beroepsgenealogen.

Bekijk ook het beeldverhaal

Noël van Bemmel maakte een doldwaze ontdekkingstocht door zijn familiegeschiedenis en stuitte op nijvere handwerklieden, eenzame kolonisten, oplichters, dappere dienders, brute ridders, ijdele hofdames, twee Europese koningshuizen en één spook.

Meer over