Nieuws

Ook gezonde 5- tot 11-jarigen kunnen een coronavaccin krijgen

Gezonde kinderen tussen 5 en 11 jaar kunnen zich vanaf volgende maand laten vaccineren tegen corona. Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft vrijdag een advies van de Gezondheidsraad overgenomen. Vanaf de tweede helft van januari krijgen alle ouders een uitnodiging voor een prikafspraak, zo maakte hij na afloop van de ministerraad bekend.

Ellen de Visser
Een therapiehond houdt een Amerikaans kind gezelschap terwijl ze een covidvaccin krijgt.  Beeld AP
Een therapiehond houdt een Amerikaans kind gezelschap terwijl ze een covidvaccin krijgt.Beeld AP

Keuzevrijheid voor ouders staat voorop, drang moet worden vermeden, benadrukt de Gezondheidsraad. De keuze om geen gebruik te maken van het coronavaccin mag niet leiden tot uitsluiting van school of tot sociale uitsluiting van kinderen.

Bij beslissingen over vaccinaties voor kinderen moeten de belangen van het kind leidend zijn, zo valt te lezen in het internationale Kinderrechtenverdrag. Het terugdringen van virusoverdracht is daarom onvoldoende reden om kinderen te vaccineren. Maar volgens de Raad levert vaccinatie ook voor kinderen voldoende gezondheidswinst op.

Gezondheidsschade

Bij de meeste kinderen verloopt een coronabesmetting mild. Slechts een heel kleine groep krijgt last van ernstige covid of een ernstige ontstekingsreactie in organen (MIS-C), een levensbedreigende complicatie waarvoor soms een ic-opname in het ziekenhuis nodig is. Sinds het begin van de pandemie zijn 103 kinderen en jongeren onder de 19 jaar met MIS-C in het ziekenhuis opgenomen. De Gezondheidsraad schat in dat zonder vaccinatie nog eens 60 tot 150 kinderen onder de 11 jaar MIS-C zullen oplopen. Kinderen kunnen ook last krijgen van long covid, langdurige klachten na een corona-infectie. Hoeveel kinderen dat treft, is nog onduidelijk.

Eerder al adviseerde de Gezondheidsraad om kinderen met een kwetsbare gezondheid een coronavaccinatie te geven omdat zij een verhoogd risico lopen op een ernstige vorm van covid.

Hoewel de kans op een ernstig beloop bij gezonde kinderen zeer klein is, kunnen kinderen door de pandemie wel op andere wijze gezondheidsschade oplopen: de sluiting van scholen en sportfaciliteiten kan leiden tot leerachterstanden, een slechtere mentale gezondheid en een achterblijvende sociaal-emotionele ontwikkeling. Lockdowns kunnen bovendien gepaard gaan met toenemende angst en spanningen thuis, en dat kan meer kindermishandeling tot gevolg hebben.

91 procent bescherming

Uit onderzoek bij ruim tweeduizend kinderen blijkt dat het kindervaccin van Pfizer voor 91 procent beschermt tegen coronaklachten. Kinderen moeten, net als volwassenen, twee keer worden ingeënt, met een lagere dosis. Zij maken dan net zoveel antistoffen aan. Kanttekening is wel dat die cijfers dateren uit de periode voordat de zeer besmettelijke omikronvariant opdook.

Tegenover de gezondheidswinst die vaccinatie oplevert, staan relatief weinig nadelen, volgens de Raad. De bijwerkingen van de vaccins beperken zich tot vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn en koorts. Hoewel het vaccin nog maar bij een kleine groep is onderzocht, verwacht de Raad dat zeldzame bijwerkingen beperkt zullen blijven. Er bestaat een heel klein risico op myocarditis (ontsteking van de hartspier), maar bij jongeren zijn de gevolgen daarvan niet ernstig, zo blijkt uit onderzoek. Het risico op hartschade door een corona-infectie is bovendien veel groter.

Vaccinatie van kinderen kan uiteindelijk voor de hele bevolking gezondheidswinst opleveren, verwacht de Raad, al zal er vanwege het vaccinatietempo op korte termijn nauwelijks invloed zijn op de hoge besmettingsgraad en het aantal ziekenhuisopnames. Jonge kinderen maken al weken een kwart uit van de besmettingsgolf; afgelopen week werden bijna 36 duizend kinderen onder de 14 jaar positief getest.

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat inmiddels 30 tot 50 procent van de jonge kinderen een coronabesmetting heeft doorgemaakt. De Raad schrijft dat ook die kinderen voor het vaccin in aanmerking komen omdat nog onvoldoende duidelijk is of een eerste (milde) besmetting voldoende beschermt. Veel andere landen zijn al begonnen met het vaccineren van kinderen of hebben daar plannen voor.

Meer over