Onderzoeksinstituut Singapore krijgt Nederlandse naam

Wageningen Universiteit en de technologische universiteit Nanyang (NTS) uit Singapore gaan samenwerken op het gebied van onderwijs en onderzoek naar voedselveiligheid. In aanwezigheid van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben de kennisinstituten daartoe vrijdagmorgen een intentieverklaring ondertekend. 'We hopen dat we samen onderzoek, onderwijs en training op dit steeds belangrijker wordende gebied kunnen versnellen', aldus universiteitspresident Bertil Andersson.

Singapore wil zijn voedselproductie op een hoger peil brengen en ook als distributeur van voedsel vastere voet aan de grond te krijgen. Nederland, na de VS 's wereld grootste exporteur van agrarische producten, kan daarbij helpen.

Op watergebied is er al nauwe samenwerking. Dat kreeg het koninklijk bezoek vrijdag te zien tijdens de tweede stop in het ochtendprogramma. Vier jaar geleden legde toenmalig premier Jan Peter Balkenende de eerste steen voor de bouw van een onderzoekscentrum op gebied van water, het Aquatic Science Centre, en nu kwamen de koningin en haar gevolg er een kijkje nemen.

De Nationale Universiteit van Singapore werkt hier samen met Deltares in de Singapore Delft Water Alliantie. Daarin wordt vanuit verschillende disciplines onderzoek gedaan naar stedelijk duurzaam watermanagement. Meer kennis over hoe zoet water zich gedraagt, hoe de kwaliteit van water in reservoirs en kanalen kan worden verbeterd, moet Singapore helpen beter gebruik te maken van bijvoorbeeld de enorme hoeveelheden water die de frequente tropische regenbuien op het eiland verspreiden.

Prins Willem-Alexander onthulde tot slot van de rondgang samen met de universiteitsvoorzitter de nieuwe naam van het onderzoeks- en kenniscentrum: Van Kleef Centre. Van Kleef (1854-1930) woonde en werkte enige tijd in Singapore en schonk in zijn nalatenschap zijn gehele vermogen aan de stad. Die gebruikte de miljoenen voor de bouw van een aquarium, dat bijzonder populair was.

Meer over