Update

Onbemand ruimtevrachtschip ontploft bij lancering

Een onbemande raket die vracht naar het internationale ruimtestation ISS had moeten brengen, is gisteravond bij de lancering ontploft. Dat gebeurde een paar seconden na het opstijgen van de Antares-raket met de Cygnus-capsule. Op de website van NASA waren spectaculaire beelden van de explosie te zien.

redactie

De oorzaak is onbekend. Ook over schade op de grond is nog niets bekend. Volgens het commerciële bedrijf Orbital Sciences is niemand om het leven gekomen of gewond geraakt. De schade lijkt tot het directe lanceerterrein beperkt te zijn gebleven.

In een persconfrentie benadrukte de NASA de complexiteit van dit soort lanceringen. 'De materiële schade is groot, maar gelukkig zijn er geen doden of gewonden gevallen, dat was vele malen erger geweest', aldus William Gerstenmaier.

De Cygnus werd gelanceerd vanaf de ruimtebasis Wallops Flight Facility op Wallops Island in Virginia. Het vrachtschip had ruim 2 ton aan spullen en experimenten aan boord voor de zeskoppige bemanning van het ruimtestation. Volgens de NASA is de bemanning niet in gevaar nu de spullen niet op de plaats van bestemming zijn aangekomen.

De Cygnus is gemaakt door het commerciële bedrijf Orbital Sciences. Dat heeft twee keer eerder een ruimtevrachtschip naar het ISS gebracht. De zonnepanelen van het vrachtschip zijn gemaakt door het bedrijf Dutch Space uit Leiden, het vroegere Fokker Ruimtevaart.

Vaker ontploffingen
Het gebeurt een paar keer per jaar dat een ruimtevaartuig ontploft bij de lancering. In augustus explodeerde een Amerikaanse militaire raket bij een lancering in Alaska. In mei ontplofte een Russische raket op ongeveer 150 kilometer hoogte, een paar minuten na de lancering. Delen van de raket kwamen neer in Siberië en in de Stille Oceaan.

In 1986 stierven zeven Amerikaanse astronauten toen de spaceshuttle Challenger ontplofte, 72 seconden na de lancering. De grootste raketramp ooit had plaats in 1960. Bij een lanceerproef ontplofte een langeafstandsraket van de Sovjet-Unie. Hoeveel mensen daarbij om het leven kwamen is nooit opgehelderd. Schattingen lopen uiteen van 60 tot 150. Van veel slachtoffers bleef niets over. De Sovjet-Unie slaagde erin de ramp tot 1989 te verzwijgen.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over