Obscure uitgever van wetenschapsbladen trekt stekker uit 'vakblad' ASSHOLE

Een paar weken nadat het werd opgericht, heeft de obscure Singaporese uitgever van wetenschapsbladen Recopublisher alweer de stekker uit het vakblad ASSHOLE getrokken. Aanleiding is de aandacht die het blad kreeg na een artikel in de Volkskrant, vermoedt Dustin Rubenstein, de Amerikaanse bioloog die het tijdschrift oprichtte.

Maarten Keulemans
null Beeld anp
Beeld anp

Rubenstein begon het blad om te laten zien hoe kinderlijk eenvoudig het is om in de lage-inkomenslanden een vakblad van twijfelachtig allooi op te richten. De wetenschapper van de Columbia University in New York doopte zijn vakblad 'Adaptation, Sexual Selection and Harmony of the Oceans and Living Earth'. Een geleerd klinkende titel, die pas bij afkorting zijn dubbele bodem prijsgeeft.

Maar nu heeft de uitgever de grap kennelijk door, vermoedt Rubenstein. 'Wegens onvoorziene redenen kan de website van het blad niet worden gered en zal permanent gesloten zijn', aldus een mailtje in krom Engels dat Rubenstein ontving. 'We verontschuldigen ons voor het ongemak.' De website van de uitgever - met daarop nog vijf andere spookvakbladen - was bij het schrijven van dit stuk in zijn geheel offline.

Recopublisher stuurt spammailtjes de wereld rond met uitnodigingen om een vakblad te beginnen. Is zo'n tijdschrift eenmaal een feit, mogen wetenschappers daar alleen tegen betaling in publiceren. In academische kringen wordt al jaren geklaagd over dergelijke 'roofuitgeverijen', die de wetenschap zouden vervuilen met gepubliceerde, maar rammelende onderzoeksresultaten. Serieuze wetenschappers zouden door zulke studies op een dwaalspoor worden gezet.

Rubenstein reageert nonchalant. 'Ach, ik ben in elk geval blij dat uw artikel wat herrie heeft veroorzaakt.' De hoofduitgever, die onder de naam Alexson John opereert vanuit een kantoor op de 26ste verdieping van een bedrijfsverzamelgebouw in Singapore, reageert niet op vragen van de Volkskrant.

Meer over