NWO ziet scherper op gratis kennis toe

Wetenschapsorganisatie NWO gaat scherper toezien op de bereidheid van onderzoekers om in gratis toegankelijke tijdschriften te publiceren. Bovendien begint in januari een experiment om ook onderzoeksdata openbaar te maken die publiek worden betaald.

Martijn van Calmthout
Halbe Zijlstra en Jos Engelen (Rechts, voorzitter NWO) Beeld anp
Halbe Zijlstra en Jos Engelen (Rechts, voorzitter NWO)Beeld anp

Dat maakt voorzitter Jos Engelen van NWO donderdag bekend tijdens een bijeenkomst in Leiden. Volgens Engelen is de opmars van het zogeheten open access publiceren 'gestaag en onontkoombaar, alleen gaat het misschien een beetje langzaam'.

Bij open access zijn wetenschappelijke artikelen openbaar, in plaats van alleen toegankelijk voor betalende abonnees van tijdschriften. De redactiekosten worden dan gedragen door de auteurs of hun instelling. NWO, net als het kabinet voorstander van open access voor publiek betaalde wetenschap, stelt daarvoor extra geld beschikbaar.

Volgens Engelen trekt NWO in het vervolg echter geen geld meer uit voor artikelen die in abonnementsbladen verschijnen waarvan de uitgever bereid is tegen extra betaling door de auteurs het stuk gratis leesbaar te maken. Ook gaat NWO niet meer bijdragen voor artikelen die pas na verloop van maanden worden vrijgegeven.

Twee jaar geleden gaf staatssecretaris Dekker te kennen dat Nederland voor volledig open access in de wetenschap kiest. Hij is daarover sindsdien in gesprek met de wetenschappelijke uitgevers. Topbladen als Science, Nature en Cell zijn nog niet open access.

undefined

Meer over