TechGadgetdesk

Nooit meer gestoord worden tijdens een spelletje op uw telefoon met de nieuwe Android app Gaming Mode

Ja, ja, bijna naar het volgende level! En dan wordt het spelletje ruw onderbroken omdat oma belt. Niet dus, met Gaming Mode.

null Beeld Gadget Desk
Beeld Gadget Desk

U mag dan zin hebben in een ontspannen spelletje Wordfeud of Candy Crush, daar hebben de vind-ik-leuk-klikkers op Facebook en de Whatsappgroep vol overspannen buurtwachters lak aan. Dus blijft de telefoon trillen door de binnenstromende notificaties.

In het genre ‘oplossingen voor problemen waarvan je niet wist wat je ze had’ is er daarom de nieuwe app ­Gaming Mode, beschikbaar op Androidtelefoons. Die houdt hinderlijke notificaties tegen tijdens het spelen van telefoonspelletjes, al werkt hij net zo goed voor andere soorten applicaties. Ongestoord artikelen lezen in de Volkskrant-app kan dus ook.

Maar Gaming Mode kan meer dan notificaties buiten houden. De wifi automatisch aanzetten bij het opstarten van een game als je daarvoor internet nodig hebt, bijvoorbeeld. Of op de achtergrond draaiende programma’s stopzetten, zodat er zoveel mogelijk werkgeheugen beschikbaar is en het spel soepel draait. Zelfs binnenkomende telefoongesprekken zijn te blokkeren.

Ook geluid en scherm­helderheid zijn automatisch op een vooringesteld niveau te zetten. Handig voor wie doorgaans de accu spaart met een dof scherm, maar de zuurstokkleuren van Candy Crush van het scherm wil zien spatten.

Om apps in deze speciale spelmodus te starten, moeten ze eerst worden toegevoegd aan de lijst in Gaming Mode. De beschreven functionaliteiten zijn naar wens aan en uit te zetten in de algemene instellingen, maar ze zijn ook voor elke app afzonderlijk aan te passen. Mocht je in het ene geval wel wifi nodig hebben en in het andere geval niet, bijvoorbeeld.

Door een spel vervolgens aan te klikken in de lijst binnen de app, start hij op in de speciale spelmodus. De Whatsapp-groep van de hockeyclub blijft zalig stil, het spel loopt als een zonnetje door het vrijgemaakte werkgeheugen.

In een ‘road map’ staan alvast wat toekomstige functionaliteiten. Zoals de mogelijkheid om een automatisch berichtje te sturen naar mensen wiens telefoontje wordt geblokkeerd. ‘Sorry, zit even de Volkskrant-app te lezen. Bel je zo terug.’

Oplossingen voor eerste­wereldproblemen? Ongetwijfeld. Maar de applicatie werkt prettig en kost niets, op een handjevol megabytes aan telefoongeheugen na. En de nodige advertenties op het scherm, uiteraard. Ook app-bouwers moeten geld verdienen.

Wie geen reclame wil, kan de ‘pro’-versie aanschaffen. Daarin zitten extra mogelijkheden, zoals het toelaten van telefoontjes van specifieke contacten. Want je zult maar een spoedorder van een belangrijke klant missen omdat je Angry Birds zat te spelen.

Meer over