Nog honderd kandidaten in de race voor enkeltje Mars

Mars One, het Nederlandse initiatief dat als eerste mensen op de planeet Mars hoopt te zetten, heeft in de derde ronde de laatste honderd kandidaten geselecteerd voor de missie.

Martine Steenvoort en Govert Schilling
null Beeld Mars One
Beeld Mars One

Mars One wil in 2025 een permanent bemande kolonie op Mars vestigen. Het aantal kandidaten is van ruim zeshonderd naar honderd (vijftig mannen en vijftig vrouwen) teruggebracht: 39 uit Noord- en Zuid-Amerika, 31 uit Europa, 16 uit Azië, 7 uit Afrika en 7 uit Australië en Oceanië. De drie Nederlandse gegadigden maken niet langer deel uit van het kandidatencorps.

Mars One zegt voor een relatief gering bedrag van 'slechts' vijf- à zes miljard dollar een enkele bemande reis naar Mars voor een kleine groep pioniers te kunnen realiseren. Het gaat om een enkele reis: het is namelijk onmogelijk terug te vliegen naar de aarde. De deelnemers zouden op de Rode Planeet een raketbasis moeten bouwen om terug te reizen.

De honderd overgebleven kandidaten worden onderworpen aan groepstrainingen. Het is de bedoeling dat daar een realitysoap van wordt gemaakt door het Engelse DSP, een dochter van Endemol. DSP kreeg vorig jaar de exclusieve rechten om de selectieprocedures en trainingen van deelnemers op de voet te volgen. De verwachting is dat in 2015 de eerste afleveringen worden uitgezonden, de landing is in 2025 gepland. Uiteindelijk zullen slechts vier astronauten naar de rode planeet vertrekken.

www.allesoversterrenkunde.nl

null Beeld Mars One
Beeld Mars One

Het voorlopige tijdschema van Mars One

2013 Selectie van de astronauten begint.
2016 Eerste onbemande voorraad landt op Mars.
2018 De eerste rover komt aan, een robotwagentje dat het woonterritorium moet klaarmaken.
2021 Zes 'landers' (onbemande ruimtevoertuigen) arriveren op de planeet met twee wooncapsules en twee units om de bewoners van water en zuurstof te voorzien.
2022 De productie van water, zuurstof en een leefbare atmosfeer moet op poten staan.
2024 De eerste vier permanente Marsbewoners vertrekken.
2025 Het viertal komt op zijn nieuwe woonplek aan.
2026 De volgende crew vertrekt naar Mars.

null Beeld Mars One
Beeld Mars One
null Beeld Mars One
Beeld Mars One
Een artist's impression van de beoogde kolonie op Mars. Beeld afp
Een artist's impression van de beoogde kolonie op Mars.Beeld afp
null Beeld Mars One
Beeld Mars One
Meer over