NieuwsHooikoorst

Nog een effect van klimaatverandering: met hooikoorts aan het kerstdiner

Mensen met een pollenallergie zitten dit jaar waarschijnlijk met een loopneus en jeukende ogen aan het kerstdiner. Door het zachte winterweer staan de hazelaars en elzen in bloei, wat een hoge concentratie aan pollen in de lucht tot gevolg heeft.

De kenmerken van hooikoorts zijn onder meer niezen, jeuk in de neus en een verstopte neus of een loopneus. Beeld ANP
De kenmerken van hooikoorts zijn onder meer niezen, jeuk in de neus en een verstopte neus of een loopneus.Beeld ANP

Vijftig jaar geleden begonnen deze bomen pas midden februari te bloeien. Toen was de gemiddelde decembertemperatuur 2,9 graden, terwijl het dit jaar maar liefst 5,8 graden lijkt te worden. Deze hoge temperaturen zijn verwarrend voor de natuur en een lelijke tegenvaller voor hooikoortspatiënten.

Het vervroegde pollenseizoen is een van de gevolgen van de klimaatverandering. ‘Een zachte winter wordt het nieuwe ‘normaal’ en daar zijn we als samenleving nog niet op ingesteld’, zegt Arnold van Vliet, bioloog aan de Wageningen Universiteit. Hij heeft nog meer slecht nieuws voor de hooikoortspatiënten: het pollenseizoen duurt steeds langer. De voorkant van het seizoen is vervroegd en de achterkant van het seizoen is verlengd. In september en oktober heeft Nederland de bloei van de ambrosia, ook wel bekend als de hooikoortsplant, erbij gekregen, waardoor het pollenseizoen bijna het hele jaar door duurt. Het hangt er wel vanaf of je voor gras of boompollen allergisch bent.

Van Vliet vindt het belangrijk dat artsen en patiënten deze maand bij verkoudheidsklachten dus ook rekening houden met een eventuele allergie. ‘Ze moeten erbij stilstaan dat het hooikoortsseizoen nu al begonnen is.’ Het is moeilijk te voorspellen wanneer precies het zwaarste moment voor hooikoortspatiënten komt: de pollenpiek. Voor de hazelaar werd het vroegtercord voor die piek gemeten op 1 januari 2016. De bioloog ziet dit moment steeds verder naar voren verschuiven en het zou hem niet verbazen als de eerstvolgende piek al in december plaatsvindt.

Job Nievaart, huisarts in Nieuwegein, merkt in zijn praktijk nog weinig van het vervroegde pollenseizoen. Volgens hem zijn er namelijk het hele jaar door allergieën aanwezig. ‘Het medicijn is ook geen schaarstemiddel, apotheken hebben dit elk moment tot hun beschikking’, zegt hij. Om een snotterig kerstdiner te voorkomen, raadt Nievaart hooikoortspatiënten aan de medicijnen op tijd in huis te halen. ‘Met Kerst kun je namelijk alleen terecht bij de noodapotheek.’

Meer over hooikoorts en pollen:

Alle feiten en fabels over hooikoorts op een rij. Wat helpt wel en wat helpt niet?

Niet álle pollen zorgen voor allergische reacties. Sommige liften alleen met insecten mee.

Veel hooikoortspatiënten zijn ook allergisch voor appels. Hoe kan dit?

Meer over