Nog drie jaar wachten op Cluster 2

BIJ DE explosie van de Ariane 5-raket vorig jaar juni gingen vier wetenschappelijke satellieten verloren. De vier identieke kunstmanen vormden samen het Cluster-project....

De vier kunstmanen, elk met een middellijn van bijna drie meter en een gewicht van ruim een ton, zouden in een langgerekte baan in formatie om de aarde vliegen, om op die manier een ruimtelijk beeld te leveren van de magnetosfeer.

Na veel financieel getouwtrek is afgelopen voorjaar definitief besloten dat het Cluster-project een tweede kans krijgt. Die tweede gelegengeid blijft relatief betaalbaar: er zijn geen ontwerpkosten meer en er kan gebruik worden gemaakt van bestaande reserve-onderdelen. ESA betaalt zelf voor 40 procent mee aan de wetenschappelijke instrumenten (normaal worden die kosten volledig opgehoest door de aan Cluster meewerkende lidstaten), en om nog meer geld te besparen, worden de vier Cluster-satellieten twee aan twee gelanceerd met behulp van goedkope Russische Sojoez-raketten.

De lancering van Cluster 2 (om begrijpelijke redenen ook wel Phoenix genaamd) moet halverwege het jaar 2000 plaatsvinden.

Meer over