Nieuwe hiv-pil hoeft maar éénmaal daags

De Europese medische autoriteiten EMEA hebben de verkoop goedgekeurd van de eerste eenmaaldaagse pil voor hiv-patiënten. In deze pil zitten drie hiv-remmers van verschillende, elkaar beconcurrerende farmaceutische bedrijven....

Van onze verslaggever Broer Scholtens

De nieuwe pil Atripla komt begin volgend jaar op de Europese markt. Dan kan de pil worden voorgeschreven, verwachten de Amerikaanse producenten, Bristol-Myers-Squibb en Gilead.

Eerst in Engeland en Duitsland. Nederland volgt tegen de zomer, hoopt Gilead. Het bedrijf dient binnenkort een aanvraag in bij de overheid om te komen tot een vergoeding van verzekeraars.

De drie-in-een pil is sinds juli 2006 in de VS te koop. Atripla is daar de meest voorgeschreven medicatie voor patiënten bij wie net hiv is ontdekt. En die voor het eerst remmers krijgen.

In een Atripla-pil zitten drie werkzame stoffen, hiv-remmers als favirenz, emtricitabine en tenofovir. Duizeligheid en slaperigheid zijn de belangrijkste bijwerkingen. Meer dan veertig procent van de slikkers heeft daar de eerste dagen last van. De symptomen verdwijnen over het algemeen binnen een maand.

Hiv-remmers, vaak in een cocktail van een tiental pillen, deels verschillende werkzame stoffen, zijn al meer dan 25 jaar op de markt.

Het hiv-virus verandert snel van gedaante, en onttrekt zich zo aan één specifiek remmer. Bij hiv-medicatie worden daarom verschillende werkzame stoffen gebruikt. Om snelle resistentie te voorkomen.

Hiv-remmers vormden begin jaren negentig een doorbraak in de behandeling van hiv-patiënten die met het virus zijn besmet. Sinds grootschalige introductie van remmers is aids geen dodelijke ziekte meer. Maar een chronische aandoening waaraan je niet dood hoeft te gaan.

In Europa slikken naar schatting meer dan driehonderdduizend mensen, vooral mannen, hiv-remmers. In Nederland meer dan vijftienduizend mensen.

Het aantal aids-doden is in Europa – ook in Nederland – met meer dan 80 procent gedaald. Dankzij die remmers. Wanneer snel na een besmetting hiv-remmers worden ingezet, leeft de patiënt nog zeker 30 jaar.

Meer over