Nieuwe dwergplaneet heet Eris

De dwergplaneet waarvan de ontdekking ertoe leidde dat Pluto zijn status van planeet kwijtraakte heeft van de Internationale Astronomische Unie (IAU) de naam Eris gekregen, naar de Griekse godin van tweedracht en strijd....

Nadat de Amerikaanse astronoom Michael Brown de ijzige dwergplaneet, door hem in eerste instantie Xena genoemd, vorig jaar had ontdekt ontstond er een verhitte discussie over de vraag wat een planeet precies is. Omdat het nieuwe hemellichaam groter is dan Pluto betoogden sommige astronomen dat het de status van planeet moest krijgen, maar in plaats daarvan werd Pluto enkele weken tot dwergplaneet gedegradeerd. Brown noemde Eris gezien de discussie van de afgelopen tijd de perfecte naam voor de dwergplaneet.

Eris heeft een diameter van drieduizend kilometer en is het verst van de zon van alle objecten in het zonnestelsel. De dwergplaneet doet 560 jaar over een 'rondje' rond de zon en bevindt zich op een afstand van 14,5 miljard kilometer van de aarde. Zijn maan is Dysnomia genoemd, naar de dochter van godin Eris. Dysnomia is de belichaming van de wetteloosheid.

Een artist's impression door NASA van de planeet Eris. De dwergplaneet heeft donderdag zijn nieuwe naam gekregen, een verwijzing naar de Griekse godin van tweedracht en strijd. (AP) Beeld
Een artist's impression door NASA van de planeet Eris. De dwergplaneet heeft donderdag zijn nieuwe naam gekregen, een verwijzing naar de Griekse godin van tweedracht en strijd. (AP)
Meer over