Nieuw soort navelzwijn ontdekt in Amazonegebied

De Nederlandse bioloog Marc van Roosmalen heeft in het Amazonegebied een nieuw soort navelzwijn (pekari) ontdekt. De vondst wordt deze week gepresenteerd in het Duitse vaktijdschrift Bonner Zoologische Beiträge....

Van onze verslaggever Ben van Raaij

Van Roosmalen deed de ontdekking in het stroomgebied van de Rio Aripuana in het zuidoostelijke Amazonegebied. De reuzenpekari staat bij de lokale indianen bekend als Caitetú Mundè, ‘grote pekari die in paren leeft’.

De reuzenpekari heeft langere poten en een anders getekende vacht dan de drie tot nu toe bekende navelzwijnen: de halsband-, de witlip- en de chacopekari. Anders dan deze familieleden leeft hij niet in kudde- maar in paarverband. Ook wroet hij niet naar zaden en wortels maar eet hij vruchten.

Volgens een genetische analyse van het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden heeft de reuzenpekari zich één tot 1,2 miljoen jaar geleden als soort van de andere navelzwijnen afgescheiden. Van Roosmalen en zijn mede-auteurs vermoeden dat het om een kleine populatie gaat. Zij vinden daarom dat de reuzenpekari op de rode lijst van bedreigde soorten moet komen.

Van Roosmalen, van origine primatoloog, werd bekend met de ontdekking van enkele nieuwe soorten springaapjes, waaronder het naar Prins Bernhard genoemde Bernhardaapje. In augustus is hij voorwaardelijk vrijgelaten uit een Braziliaanse gevangenis. Hij was tot 14 jaar veroordeeld vanwege biopiraterij omdat hij een ‘illegale’ apenopvang dreef. Tegen dat vonnis is hij in beroep.

Volgens medestanders van Van Roosmalen gaat het om een politieke zaak. De bioloog zou vijanden hebben gemaakt bij de Braziliaanse houtkaplobby met zijn strijd voor behoud van het tropisch regenwoud.

\N Beeld
\N
Meer over