Nieuw object ontdekt aan buitenste rand van zonnestelsel

Astronomen hebben een nieuw object ontdekt in de buitenwijken van ons zonnestelsel. Het hemellichaam, dat de aanduiding V774104 heeft gekregen, is 500 tot 1000 kilometer groot. Het bevindt zich momenteel op ruim 15 miljard kilometer van de zon - ruwweg drie keer zo ver weg als de dwergplaneet Pluto.

Artist's impression van een object in de buitenwijken van ons zonnestelsel Beeld Nasa
Artist's impression van een object in de buitenwijken van ons zonnestelselBeeld Nasa

Het nieuwe lid van ons zonnestelsel is opgespoord met de 8-meter Subaru-telescoop op Mauna Kea (Hawaï). Dat is gebeurd in het kader van een gerichte zoekacties naar verre, zwakke objecten die zich relatief ver boven het vlak van de planeten van ons zonnestelsel bevinden.

Welke baan V774104 volgt, is nog onbekend. Het zal nog zeker een jaar duren voordat daar meer duidelijkheid over zal zijn. Maar de kans bestaat dat het object een langgerekte baan volgt die hem op enig moment dichter bij de zon zal brengen.

Een andere mogelijkheid is dat het hemellichaam behoort tot de kleine klasse van objecten die permanent aan de rand van het zonnestelsel te vinden zijn. Die klasse telt momenteel nog maar twee leden: Sedna en 2012 VP113. Aangenomen wordt dat deze objecten ontsnapt zijn uit het binnenste deel van de Oortwolk - de grote 'wolk' van ijsachtige objecten die ons zonnestelsel omhult.

De ontdekking van V774104 is bekendgemaakt op de 47ste bijeenkomst van de Division for Planetary Sciences van de American Astronomical Society in Maryland.

Meer over