Niet praten maar ingrijpen

Ik gooi geen frituurvet door de wc, ik plas niet in het zwembad en ik raap blikjes en chipzakjes op in het bos – om thuis weg te gooien....

Mariet DekkingRotterdam A. TroostAssen Roelf VoortmanEgmond-Binnen Tineke DonkerslootDinxperlo Marc van der MarelMaasland Neeltje LelouxOuderkerk aan de Amstel (9 jaar) Gerard Herbers en Arnhem

Als ik op de buitenlandpagina van maandag 7 december die ontredderde visser op het schiereiland Kampar zie, met op de achtergrond het door een multinational gecreëerde maanlandschap van wat ooit een schitterende jungle was, dan denk ik: het is gedaan met Moeder Aarde.

De mens, deze nietsontziende, alles verwoestende diersoort gaat gewoon door met het vernietigen van zijn leefomgeving. Laat ze in Kopenhagen niet praten, maar de vette directeuren van deze ontbossingsmaffia van de stoel rukken en een dag door deze woestenij laten kruipen en daarna laten beloven dat ze het nooit meer zullen doen. Zo ontzettend verdrietig word ik ervan.

Afval scheiden, spaarlampjes indraaien, allemaal lief, leuk en aardig, maar als alle kantoren de lichten de hele nacht laten branden denk ik: ik ben toch verdorie malle Eppie niet. Zorg voor het milieu begint misschien wel bij mijzelf, maar als alle anderen, de ‘groteren’ het verder een zorg zal zijn, dan heeft het geen enkel nut.

Wat wil ik? Ik wil een harde hand. Een harde hand die megalomane directeuren uit het pluche rukt. Die lieden die wachtend voor een brug de motor laten lopen en types die met de SUV de kinderen 200 meter verderop naar school brengen, vanachter het stuur vandaan trekken en laten wandelen of fietsen. Een hand die aanstaande koningen bij de kraag grijpt als deze in corrupte dan wel dubieuze landen in een ongerept gebied vakantiewoningen willen gaan bouwen.

Ik wil topbestuurders die niet lullen, maar Indonesië bellen, Brazilië bellen, Afrika bellen en zeggen dat ze stoppen met het dichtknijpen van de longen der aarde. En als ze dat niet doen, er een harde hand zal langskomen. Ach, ik wil zo veel. Ik wil dat de mens begrijpt dat het zo niet door kan gaan. Maar ik denk dat ik te veel wil.

Mariet Dekking, Rotterdam

Vuurwerk
Ik zal allang blij zijn als het de wereldtop lukt om ogenschijnlijk kleine problemen op te lossen. Om dicht bij huis te blijven: een verbod op het afsteken van vuurwerk aan het eind van het jaar. In één dag gaan er zo veel kruitdampen de lucht in, dat we een heel jaar nodig hebben om weer klimaatneutraal te worden.

A. Troost, Assen

Vallei
Onder de kop ‘De mens is het probleem’ (het Vervolg, 5 december) wordt een informatief overzicht van de klimaatproblematiek gegeven. Erboven staat een wervende foto van het opgedroogde Abijattameer in Ethiopië, die moet laten zien hoe erg het met het klimaat is gesteld. De oorzaak van het droogvallen is echter niet het klimaat. Het meer is gelegen in een nationaal park in de Riftvallei en wordt gevoed door drie riviertjes. Er is geen ‘uitlaat’. Vergeleken met het omliggende land, is het er relatief droog. De jaarlijkse regenval is variabel. Het niveau van het meer hangt samen met de regenval in het stroomgebied van de riviertjes. Er is sprake van hoge verdamping en daardoor is het een zoutmeer. De belangrijkste oorzaken voor het droogvallen zijn: onttrekking van water door de plaatselijke soda-industrie en irrigatiedoeleinden.

Roelf Voortman, Egmond-Binnen

Vliegveld
Doorstart vliegveld Twente (Binnenland, 1 december). Waar hebben we het over! Terwijl de klimaattop in Kopenhagen ons voortbestaan probeert veilig te stellen, kunnen wij voor een paar euro van hot naar her vliegen. En wij durven China de les te lezen?

Tineke Donkersloot, Dinxperlo

Boompje
In het stukje over kerstbomen (Katern 2, 9 december) staat bij de echte bomen dat ze een bijdrage leveren aan de CO2-emissie en bij de nepbomen staat er niets over CO2 – en dat terwijl het juist andersom is.

Een kerstboompje groeit in een jaar of vijf op een armetierig stukje Drenthe of Denemarken, haalt CO2 uit de lucht en wordt weer verbrand. Kringloop gesloten, zero emission: slechts een klein beetje CO2-uitstoot door het transport.

Een nepboom wordt gemaakt van plastic: aardolie dus. Waarschijnlijk komen die bomen nog uit China ook, waardoor er veel CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door het transport.

Zo krijgen we dus nooit een witte Kerst.

Marc van der Marel, Maasland

Voetbalveld
Attentie! Aan alle bedrijven die veel papier gebruiken. Ik vind het erg slecht dat er daarvoor heel veel bomen worden gekapt. Ik zou het heel fijn vinden als jullie daar meer op zouden letten, want ik hoorde dat er iedere seconde heel veel bomen worden gekapt

Als wij daar meer rekening mee houden, is dat veel beter voor het milieu. Want als we zo doorgaan, zijn er straks geen bomen meer over. Dus doe alstublieft uw best. Ik zou het erg fijn vinden als u mij steunt.

U kunt ook helpen door afval te scheiden, oud papier in de papierbak te doen en zuinig te zijn met water en energie.

Neeltje Leloux, Ouderkerk aan de Amstel (9 jaar)

Sceptici
Ze blijven protesteren, die klimaatsceptici: Hans Labohm voorop. Minister Cramer kan proberen ze met wetenschappelijke argumenten te overtuigen (het Vervolg, 5 december), ze laten zich niet van hun geloof afbrengen. Volgens de sceptici is het allemaal bangmakerij.

Langzamerhand krijg ik hetzelfde gevoel als bij creationisten die blijven twijfelen aan de evolutietheorie. Wetenschappers nemen die mensen allang niet meer serieus. Hetzelfde zou langzamerhand ook moeten gelden voor die mensen die blijven twijfelen aan alle overtuigende argumenten dat de mens medeschuldig is aan de opwarming van de aarde.

Ik ben ervan overtuigd dat klimaatsceptici zich laten leiden door de wens aan hun decadente levensstijl vast te houden. Dus geven ze degenen die waarschuwen – als wetenschappers en politici – de schuld van hun angst.

Gerard Herbers, Arnhem

Meer over