Nederlanders verdienden tienduizenden euro's aan Instagramhack

De politie heeft twee Nederlanders opgepakt die mogelijk via gehackte Instagramaccounts tienduizenden euro's hebben verdiend. De twee mannen werden zondag aangehouden. De politie deed sinds november onderzoek naar de Instagramhack.

Redactie
Taylor Swift met een kangoeroe. Swift is één van de Instagramgebruikers met de meeste volgers ter wereld. Beeld
Taylor Swift met een kangoeroe. Swift is één van de Instagramgebruikers met de meeste volgers ter wereld.Beeld

De politie vermoedt dat het duo, één van achttien en één van negentien jaar oud, bedrijven liet geloven dat ze reclame konden maken via deze 'gestolen' Instagramaccounts. Instagram is een sociaal medium waar mensen foto's op delen.

Wie de slachtoffers van de hack zijn is nog niet honderd procent duidelijk. Voor zover bekend zijn in ieder geval twee Nederlandse Instagramaccounts gehackt. De slachtoffers hadden op Instagram vaak miljoenen volgers, waardoor het commercieel interessant is voor bedrijven om via deze accounts reclame te maken.

Phishing

Volgens de politie heeft het duo van honderden mensen inloggegevens verkregen via een zogenoemde phishingmail. Daarbij lijkt het alsof deze van Instagram komt, maar in werkelijkheid is de mail nep en slechts bedoeld om gegevens los te peuteren.

Vervolgens benaderden de mannen bedrijven om reclame te maken op de populaire accounts. De bedrijven wisten niet dat het om 'gestolen' accounts ging. Het duo kreeg vervolgens het reclamegeld, hoewel de reclameboodschap niet of maar kort te zien was. Tegelijkertijd had de echte Instagrammer geen toegang meer tot zijn of haar account. Later deze week wordt besloten of de hackers, afkomstig uit Alblasserdam en Boskoop, nog langer worden vastgehouden.

Een Instagramselfie in de National Gallery London. Beeld
Een Instagramselfie in de National Gallery London.Beeld

Extra beveiliging

Instagramgebruikers die vermoeden dat hun account is gehackt, wordt aangeraden een nieuw wachtwoord te nemen. Ook kan men sinds kort een zogeheten tweestapsauthenticatie inschakelen bij het inloggen op de Instagramapp. Dan is er niet alleen een wachtwoord nodig om toegang te krijgen tot een account, maar ook een extra stap, bijvoorbeeld een code die wordt toegestuurd per sms.

Meer over