Nederlander lijkt verslaafd te raken aan mobiele telefoon

Het mobiele dataverbuik is in 2015 opnieuw verdubbeld. Per huishouden wordt met vaste verbindingen per dag 734 MB gedownload. De vaste telefoonlijn blijft echter goed voor dagelijks 42 miljoen minuten.

Peter van Ammelrooy
Tijdens de nationale iSpex meetdag in 2013 meten duizenden Nederlanders fijnstof in de lucht. Beeld anp
Tijdens de nationale iSpex meetdag in 2013 meten duizenden Nederlanders fijnstof in de lucht.Beeld anp

De Nederlander leeft in een telecomhemel. Uit een nieuwe inventarisatie van alles wat de 7,6 miljoen huishoudens aan breedband- en mobiel internet verbruiken, blijkt een onverzadigbare honger naar informatie en filmpjes. Zo is het mobiele dataverbruik afgelopen jaar opnieuw verdubbeld.

Alleen al het grootste internetknooppunt van Nederland, het AMS-IX in Amsterdam, verstouwde vorig jaar bijna 820 miljoen gigabytes per maand, genoeg voor 174 miljoen dvd's.

Brancheorganisatie Nederland ICT liet een studie uitvoeren naar 'het digitale zenuwstelsel van Nederland', en concludeert dat deze infrastructuur kan uitgroeien tot internationale digitale mainport, zoals Schiphol dat is voor de luchtvaart en Rotterdam voor het goederenvervoer. De Tweede Kamer vindt dat ook. Het riep in november in een motie het kabinet op tot actie.

Klikken tot het zeer doet

De laatste stand is dat negen op de tien Nederlanders elke dag op internet zijn te vinden. Dat was tien jaar geleden zeven op tien. Van alle huishoudens heeft 94 procent toegang tot een snelle internetverbinding via Ziggo of KPN, 90 procent maakt daar ook gebruik van.

Er gaapt wel een leeftijdskloof. Van de 1,2 miljoen Nederlanders van boven de 75 jaar heeft de helft geen internetaansluiting of mobieltje, meldt onderzoeker Telecompaper.

Per huishouden is de hoeveelheid gedownloade data opgelopen tot gemiddeld 734 MB per dag. Zo'n berg e-mails, websites, liedjes, filmpjes en Netflix-series vraagt om een snelle verbinding met internet. Bijna 40 procent van de huishoudens surft met een snelheid van 10 tot 30 megabit per seconde, ruim een derde van 30 tot 100 Mbps.

Mobiel meer mans met 4G

Snel surfen wordt steeds vaker buiten de deur gedaan. Als abonnement en omstandigheden het toelaten kunnen we dankzij 4G met snelheden die we van thuis gewend zijn ook onderweg met onze mobieltjes foto's op Facebook zetten en een filmpje pikken. Sinds ze 4G introduceerden zien de grote belbedrijven, KPN, Vodafone en T-Mobile, al twee jaar achter elkaar het dataverbruik verdubbelen. KPN meldde eind vorig jaar dat de gemiddelde klant 1.300 megabyte per maand binnenhaalt en verstuurt. Dat was in 2014 pas 620 megabyte.

Opgelet: 5G komt er aan, met snelheden vanaf 50 keer van wat we nu gemiddeld halen. Gemiddeld surfen we mobiel met 19 megabit per seconde, volgens onderzoeker Opensignal.

In het derde kwartaal verstookten we voor ruim 31 miljard MB aan data op onze smartphones. Dat is gemiddeld 15 MB per persoon per dag, oftewel 88 foto's versturen via Whatsapp of 4,5 minuut aan YouTube-vermaak.

De vaste lijn houdt stand

Bijna iedereen heeft een mobieltje. Dus wat doen die telefoons mét snoer dan nog thuis? Het zijn er een stuk minder dan tien jaar terug, maar er zijn nog altijd 6,3 miljoen vaste aansluitingen. Eén verklaring ligt voor de hand. Wie televisie en internet afneemt bij Ziggo of KPN krijgt er de vaste telefoon zowat gratis bij.

Die telefoon met snoer staat niet verweesd in een hoekje. Nederlanders bellen er nog altijd 42 miljoen minuten per dag mee. Dat is 80 jaar conversatie in een etmaal. De belangrijkste redenen voor al dat vast getelefoneer? Een betere gesprekskwaliteit. De meest gehoorde klacht van mobiele bellers, onthulde Vodafone deze maand, is de beroerde gesprekskwaliteit met mobieltjes binnenshuis en dat we bij het raam moeten staan om de ander te kunnen horen.

Toch is mobiel verreweg het populairst: per kwartaal 6,7 miljard belminuten tegen 3,8 miljard minuten vast.

Meer over