Inzicht

Na de dood van astronaut Michael Collins, die zelf geen voet op de maan zette, resteert nog maar een van de pioniers van Apollo 11

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Daar staan ze dan, op het officiële portret uit juli 1969, de drie bemanningsleden van pioniersmissie Apollo 11. Niet veel later zouden ze in een wolk van opdwarrelend maanstof kosmische geschiedenis schrijven.

Terwijl de iconische eerste stap van Neil Armstrong (links op de foto) miljoenen televisiekijkers over de hele planeet liet zien dat niets echt onmogelijk is, verkeerde de man in het midden van de foto, Michael Collins, in onwetende eenzaamheid. Als piloot van commandomodule Columbia vloog hij zonder radiocontact ‘helemaal alleen met God aan de andere kant van de maan’, zoals hij in zijn memoires schreef. Het moet een fundamentele vorm van eenzaamheid geweest zijn die we zelfs in lockdown nooit kunnen benaderen.

Teleurgesteld over die rol was hij echter nooit. In interviews benadrukte Collins dat hij zich realiseerde dat zijn rol net zo belangrijk was als die van de andere twee. Het maakte van hem de perfecte team player. Op woensdag werd bekend dat hij op 90-jarige leeftijd was overleden. In 2012 overleed Armstrong al, op 82-jarige leeftijd. Van de bemanning van Apollo 11 is nu alleen de 91-jarige Buzz Aldrin (rechts) nog in leven.

Meer over