NIEUWSlynx

Na bijna driehonderd jaar is de lynx terug in de Belgische Ardennen

Voor het eerst is er onomstotelijk bewijs geleverd van de aanwezigheid van een lynx in de Belgische Ardennen. De herkomst van de volwassen wilde lynx is een mysterie.

Met een onbemande wildcamera werd de lynx in augustus gefotografeerd.Beeld Landschap VZW / Maarten Cuvelier

Na jaren van oncontroleerbare waarnemingen en vage foto’s is het onomstotelijke bewijs geleverd: na bijna driehonderd jaar is de lynx terug in de Belgische Ardennen. Een vrijwilliger van een natuurbeschermingsorganisatie fotografeerde eind augustus in de Semoisvallei met een onbemande wildcamera een superkat van het formaat herdershond. Internationale experts beoordeelden het roofdier als een lynx.

Niet voor niets heet de grootste Europese katachtige ‘het spook van het bos’: de lynx is zo mensenschuw dat hij vrijwel niet te fotograferen is. De unieke foto is het eerste harde bewijs van de aanwezigheid van de lynx, ruim vijfentwintig jaar na de eerste meldingen van lynxen in de Ardennen.

Het begon dit jaar met enkele waarnemingen eind februari bij het meldpunt voor grote roofdieren in Wallonië, waarbij steeds in hetzelfde gebied een een uit de kluiten gewassen kat werd gezien. Dat wijst er volgens de Vlaamse natuurvereniging Landschap op dat de lynx niet zomaar een passant is, maar in de Semoisvallei zijn territorium heeft gevestigd.

Lynxen leven het grootste deel van het jaar solitair in gebieden van 100 tot 1.000 kilometer groot: ze zoeken elkaar alleen op om te paren. Net als de wolf is de lynx aan een voorzichtige opmars bezig nadat de mens deze roofdieren vrijwel heeft uitgeroeid. Mensen hebben niets te vrezen van de grote kat met de karakteristieke pluimpjes aan de oren. De lynx jaagt op knaagdieren, herten en wilde zwijnen.

Geen zendertje

De herkomst van de volwassen wilde lynx van de Semoisvallei is een mysterie. In tegenstelling tot zijn eerder in het wild uitgezette soortgenoten in herintroductieprogramma’s in Duitsland en Frankrijk is deze lynx niet voorzien van een zendertje. De roofkat zou een nakomeling kunnen zijn van de honderden lynxen uit de herintroductieprogramma’s.

Op zoek naar een eigen territorium is uit Duits onderzoek van gezenderde lynxen gebleken dat ze binnen een maand een afstand van 350 kilometer kunnen afleggen, zelfs als er hindernissen zoals snelwegen en kanalen zijn. Grote bosgebieden worden dan ‘stapstenen’ om in etappes nieuwe gebieden te bezetten, aldus de natuurorganisatie Landschap. De exacte locatie van het leefgebied van de lynx wordt overigens niet prijsgegeven, om het dier te beschermen.

Meer over