InzichtSomalische olifantspitsmuis

Minifamilie van de olifant herontdekt

De Somalische olifantspitsmuis.Beeld AFP

Een minifamilielid van de olifant, de Somalische olifantspitsmuis, is door wetenschappers na vijftig spoorloze jaren teruggevonden in Djibouti.

Het zoogdier lijkt een merkwaardige samensmelting van verschillende dieren. Zo heeft het een lichaam ter grootte van een muis, met daaraan een soort olifantenslurf waarmee hij insecten en wormen opspoort. Ondertussen kan het met zijn gazelle-achtige poten met 30 kilometer per uur langs je heen schieten.

Al lijkt het dier familie van de muis, toch is het meer verwant aan de olifant – het deelt een 55 miljoen jaar oude voorouder  met onder meer de olifant, de zeekoe en het aardvarken, vertelt hoogleraar dierwetenschap Herbert Prins (Universiteit Wageningen). Dit zijn diersoorten die behoren tot de Afrotheria’s, een groep dieren van Afrikaanse oorsprong, waarvan nog slechts enkele soorten over zijn.

De lokale bevolking op Djibouti had de muis al vaker gezien. Om de aanwezigheid ervan te bevestigen, zetten wetenschappers 1.259 vallen uit met een lokmengsel van gedroogde pindakaas, haver en gist, schrijven ze in het wetenschappelijk tijdschrift PeerJ. In totaal vingen ze er twaalf. Hiermee is de Somalische olifantspitsmuis officieel herontdekt. 

Meer over