Milieubeweging teleurgesteld in 'groene' Gore

In de kranten van New Hampshire hebben Amerikaanse milieuorganisaties paginagrote advertenties geplaatst met afbeeldingen en citaten uit Al Gore's Earth in the balance....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

'Je schrijft geen boek met radicale aanbevelingen om het broeikaseffect aan te pakken om het vervolgens in de prullenbak te gooien. Als de vice-president denkt dat hij daarmee wegkomt, vergist hij zich. Hij heeft zijn woord gebroken', zegt Phil Clapp, directeur van het Environmental Information Center.

'Gore's reputatie als groene politicus heeft na de speech van Clinton veel van zijn glans verloren. De verwachtingen waren toch dat zijn invloed zou leiden tot een gedurfdere stellingname', voegt Alden Meyer van de Union of Concerned Scientists er aan toe.

Hoewel Clintons bescheiden voorstel om de uitstoot van broeikasgassen in 2010 terug te brengen op het niveau van 1990 voor de Amerikaanse milieuorganisaties niet als een verrassing kwam, is de teleurstelling aanzienlijk. Gore heeft zonder twijfel krediet verloren bij zijn achterban in de milieubeweging, die dit klimaatbeleid 'onaanvaardbaar zwak' vindt.

De Democratische vice-president bevond zich echter in een lastig parket. Volgens de Republikeinse opiniepeiler Frank Luntz hebben de meeste Amerikanen waardering voor Gore, maar maken zij zich zorgen over de 'al te extreme opvattingen over het milieu'. Luntz constateerde in The Washington Post dat als Clinton onder druk van Gore de aanzienlijk radicalere lijn van de Europese Unie had gekozen (een reductie van de uitstoot in 2010 tot 15 procent ónder het peil van 1990), 'Gore in 2000 zou worden afgeslacht'.

Volgens Thomas Mann van het Brookings Instituut zou Gore dan een beleid moeten verdedigen dat hogere benzineprijzen en elektriciteitsrekeningen tot gevolg heeft. 'Hij zou het de Republikeinen wel heel makkelijk hebben gemaakt.'

Daar komt bij dat de Amerikaanse vakbeweging, de AFL-CIO, nog lang niet overtuigd is van de ernst van het probleem. Met name de machtige bonden in de kolen-, auto-, en transportindustrie steunen de campagnes die het bedrijfsleven voert tegen een internationaal klimaatverdrag, dat in december in Kyoto moet worden ingevuld met dwingende uitstootreductienormen. Zonder de actieve, financiële steun van de vakbeweging is Gore in 2000 kansloos.

Gore's positie zou sterker zijn als zijn potentiële concurrenten in de strijd om de Democratische presidentskandidatuur ook overtuigd waren van de ernst van het klimaatprobleem. Maar rivalen als afgevaardigde Gephardt volgen nauwgezet de lijn van de vakbeweging.

Een extra complicatie voor Gore is dat zijn imago als 'Mister Clean' is bezoedeld in het tumult over de financiering van de verkiezingscampagne. Er zijn aanwijzingen dat Gore in zijn ijver fondsen te werven campagnewetten heeft overtreden. Alle kans dat minister van Justitie Janet Reno in december een speciale aanklager zal moeten benoemen om de activiteiten van Gore te onderzoeken.

Maar er zijn ook lichtpuntjes. De grote Amerikaanse media (The Washington Post en The New York Times) hebben Clinton en Gore vrijdag geprezen om hun 'belangrijke en realistische' voorstellen'.

Meer over