Mieren hebben gecoördineerde reactie op aanvallen

Als mierenkolonies op pad gaan zijn ze goed georganiseerd: verkenners zorgen voor de verkeersleiding terwijl andere beestjes met eten sjouwen. Maar wat blijft er over van de organisatie als de verkenners aan de rand verdwijnen, bijvoorbeeld als ze worden gedood door een natuurlijke vijand?

null Beeld Francesco Tomasinelli
Beeld Francesco Tomasinelli

Om dat te onderzoeken haalden Britse gedragsbiologen de verkenners weg bij groepen mieren die bezig waren voedsel te verzamelen. In reactie hierop trokken de beestjes zich massaal en haastig terug in hun nest.

Vergelijk het met een mens die zijn hand instinctief terugtrekt als hij zich ergens aan brandt. Als de onderzoekers werkmieren uit het nest zelf weghaalden, was de reactie tegenovergesteld: dan vertrok de hele kolonie en ging ze op zoek naar een ander onderkomen alsof ze een brandend huis ontvluchtte.

De onderzoekers, die hun studie publiceerden in Plos, concluderen dat mieren op gecoördineerde wijze reageren op aanvallen van natuurlijke vijanden en dat hun reactie afhankelijk is van de plaats waar de vijanden toeslaan.

Meer over