Mexicaanse griep bij kind in Nederland

Ook Nederland heeft zijn eerste besmettingsgeval, een 3,5 jarige kindje is besmet geraakt met het Mexicaans virus na een bezoek aan Mexico. Het kindje wordt behandeld, het heeft geen ernstige ziekteverschijnselen (met video).

Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft dat donderdagmorgen bekendgemaakt. Het kind is eind april met zijn ouders teruggekomen van een familiefeest in Mexico. Het kind en zijn ouders maken het volgens de minister goed. Artsen houden de gezondheid van mensen uit de directe omgeving van het kind in de gaten. Er worden ook maatregelen genomen om te voorkomen dat de griep zich kan verspreiden.

De GGD gaat samen met de luchtvaartmaatschappij op zoek naar de passagiers die afgelopen maandag samen met de besmette peuter vanuit Mexico per vliegtuig terugreisde naar Nederland. Het kind kind kreeg enkele uren na aankomst in Nederland koorts. Volgens het RIVM is iemand in principe een dag voor de eerste verschijnselen zich openbaren besmettelijk.

Identiteit
Klink wil niet bekendmaken of het om een meisje dan wel jongen gaat. Ook de woonplaats van de peuter is niet bekendgemaakt. Volgens de minister wordt het kind thuis verpleegd. Het wordt niet in isolement gehouden.

Tekst loopt door onder video

]]>

Vaccinatie
Nederland heeft bij de farmaceutische industrie een optie genomen op 34 miljoen vaccins tegen Mexicaanse griep. Dat vertelde Klink. Vaccineren is nog niet nodig, maar volgens hem moeten ‘tijdig stappen’ gezet worden voor het geval dat.

Die 34 miljoen vaccins moeten voldoende zijn om zonodig de hele bevoking twee keer te behandelen om verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Het vaccin moet nog ontwikkeld worden.

De Wereldgezondheidsorganisatie verhoogde woensdagavond het alarmniveau voor het varkensgriepvirus van fase 4 naar fase 5. De WHO hanteert zes fases om het risico aan te duiden, waarop nog een post-piek en een post-pandemieperiode volgen.

Fase 1: Er is niets bijzonders aan de hand.

Fase 2: Een dierlijk griepvirus heeft mensen geïnfecteerd. Er is daarom sprake van een mogelijke pandemische dreiging.

Fase 3: Een dierlijk of menselijk-dierlijk virus heeft kleine groepen mensen geïnfecteerd, maar de overdracht van mens op mens is nog niet zodanig dat hele gemeenschappen worden bedreigd.

Fase 4: Er is sprake van geverifieerde mens-op-mens-overdracht van een dierlijk of dierlijk-menselijk virus dat in staat is op ‘gemeenschapsniveau’ een uitbraak te veroorzaken. Dit betekent een significante verhoging van het risico op een pandemie, maar betekent nog niet dat een pandemie onvermijdelijk is.

Fase 5: Er is sprake van mens-op-mens-verspreiding van een virus in ten minste twee landen in dezelfde WHO-regio. Het uitroepen van deze fase is een sterk signaal dat een pandemie ophanden is, en dat de tijd om maatregelen te treffen kort is.

Fase 6: Het virus is in nog een land op gemeenschapsniveau uitgebroken in een andere WHO-regio. Er is een pandemie aan de gang.

De post-piekperiode: Het aantal ziektegevallen neemt af. Pandemieën kunnen echter in golven komen, dus landen moeten zich voorbereiden op een volgende golf ziektegevallen.

De post-pandemieperiode: De griepactiviteit is terug op het normale niveau. Maar waakzaamheid en het bijwerken van de pandemie-draaiboeken is gewenst.]]>

Minister Klink van Volksgezondheid (ANP) Beeld
Minister Klink van Volksgezondheid (ANP)
Meer over