DRIE STAPPENLANCERING CREW DRAGON

Met deze 3 stappen volgt u vanavond optimaal de lancering van de Crew Dragon van SpaceX

Nadat woensdagavond het weer niet wilde meewerken, volgt zaterdagavond de tweede poging. Dan sturen de Verenigde Staten hun astronauten eindelijk weer vanaf eigen grondgebied de ruimte in, met – voor het eerst – een commerciële vlucht van Elon Musks bedrijf SpaceX. Zo volgt u alles vanuit de luie stoel.

Als het weer ditmaal geen roet in het eten gooit, vertrekt de Falcon 9-raket van SpaceX zaterdagavond 21.22 uur Nederlandse tijd op het historische lanceerplatform 39A van Nasa, in Florida.  Beeld AFP
Als het weer ditmaal geen roet in het eten gooit, vertrekt de Falcon 9-raket van SpaceX zaterdagavond 21.22 uur Nederlandse tijd op het historische lanceerplatform 39A van Nasa, in Florida.Beeld AFP

SpaceX boekt met de lancering een dubbele primeur. Niet alleen is het voor het eerst dat menselijke astronauten worden vervoerd door een bedrijf in plaats van een overheidsorganisatie als Nasa (VS) of Roscosmos (Rusland), met de lancering viert Amerika ook zijn eerherstel als ruimtegrootmacht.

Sinds in 2011 de laatste Space Shuttle met piepende banden op het aardse asfalt landde, moesten Amerikaanse astronauten naar het internationale ruimtestation ISS liften met Russische Sojoez-raketten – een gevoelige klap voor het land dat met de maanlandingen in de jaren zestig en zeventig de ruimterace met de toenmalige Sovjet-Unie definitief wist te winnen.

Vandaar dat zowel SpaceX als Nasa er vanavond een groot feest van maken: eindelijk lanceert Amerika de eigen astronauten weer vanaf het eigen grondgebied, in door Amerikanen gebouwde voertuigen. En het goede nieuws: u kunt het allemaal live volgen. Met onderstaande drie stappen weet u zeker dat u niets mist van het begin van dit nieuwe ruimtevaarttijdperk.

Stap 1: inlezen en weerbericht checken

Voorafgaand aan de lancering kunt u alvast onze uitgebreide voorbeschouwing lezen. Daarin ontdekt u niet alleen wat deze missie uniek maakt, maar ook waarom SpaceX, het bedrijf van de controversiële miljardair Elon Musk, nog altijd veel kritiek krijgt.

De raket van SpaceX vertrekt zaterdag opnieuw vanaf lanceercomplex 39, platform 39A, van het Kennedy Space Center in Florida, in de VS. Niet toevallig hetzelfde platform als dat vanwaar de historische Saturnus V-raketten naar de maan vertrokken en vanaf waar later de bemande spaceshuttles naar het ISS vlogen. Om teleurstelling te voorkomen is het verder verstandig het lokale weerbericht scherp in de gaten te houden.

Hans Koenigsmann van SpaceX kijkt woensdagmiddag naar de samenpakkende bewolking boven het lanceerplatform. Ook zaterdag is er een grote kans dat het weer een lancering onmogelijk zal maken. Beeld (NASA/Joel Kowsky)
Hans Koenigsmann van SpaceX kijkt woensdagmiddag naar de samenpakkende bewolking boven het lanceerplatform. Ook zaterdag is er een grote kans dat het weer een lancering onmogelijk zal maken.Beeld (NASA/Joel Kowsky)

Volgens de jongste voorspelling van de 45th Space Wing van de Amerikaanse luchtmacht, gespecialiseerd in het voorspellen van de invloed van het weer op dit type lanceringen, is er met de huidige weersverwachting zo’n 50 procent kans dat de lancering zaterdag weer wordt afgeblazen. De voorspelling is gelijk aan die van woensdag, toen de kans op afblazen door het weer eveneens zo’n 50 procent was.

Wanneer de Falcon 9-raket van SpaceX door te veel neerslag moet vliegen, of wanneer zware onweersbuien opduiken, kan men ervoor kiezen om net als woensdag uit te wijken naar een latere datum. In dit geval is die backupdatum wel lekker snel. De volgende dag, op zondag 31 mei, volgt dan een nieuwe kans. Voor die dag zijn de voorspellingen ietsje beter. De kans dat het weer spelbreker wordt is dan ‘slechts’ 40 procent.

Stap 2: Live inschakelen voor de lancering

Vanavond begint de live-uitzending op Nasa TV al om 17.00 uur Nederlandse tijd, ruim voor het geplande moment van lanceren (21.22 uur). Liefhebbers kunnen van de lancering van de Crew Dragon dus een avondvullend programma maken. Voor wie afgelopen woensdag ook de hele livestream heeft bekeken, bestaat er wel kans op dubbelingen. Veel van de achtergronddocumentaires die men die avond tussen de livebeelden vertoonde, zullen nu opnieuw worden uitgezonden.

De stream is te vinden op YouTube, of direct hieronder in dit bericht. Gedurende de dag zendt Nasa al beelden uit van de raket en het lanceerplatform. Ook de NOS zal op haar site opnieuw de livestream brengen.

Stap 3: Héél misschien kun je de Crew Dragon met eigen ogen over zien vliegen

Als de lancering doorgaat en de Falcon-9 raket om 21.22 uur inderdaad van zijn lanceerplatform vertrekt, kun je hem in principe niet zien overvliegen aan de Nederlandse hemel. Op het moment dat hij hier - zo’n 23 minuten later - overkomt is het simpelweg nog niet donker genoeg. Wat dat betreft is het uitstel van lancering voor Nederlandse liefhebber extra jammer: afgelopen woensdag was de Crew Dragon wél zichtbaar geweest aan de hemel.

Toch is er wel een klein kansje – als je héél veel geluk hebt – om de Crew Dragon alsnog te zien, schrijft de Nederlandse onderzoeker en satellietspotter Marco Langbroek op Twitter. Makkelijk wordt het echter niet. De tweede passage van de Crew Dragon boven Nederland – rond 23:18 – is in theorie zichtbaar, maar de sonde vliegt dan erg laag aan de hemel, vlak boven de horizon. In een woonwijk maak je dan geen kans, daar belemmeren huizen en andere obstakels het zicht. ‘Ga de polder in of het strand op en gebruik een verrekijker’, schrijft Langbroek daarom.

Verwacht overigens geen spectaculair ruimteschip dat met oorverdovend raketmotorgeweld overvliegt, maar een helder stipje dat met enige vaart onhoorbaar langs de avondhemel ijlt. Nog altijd spectaculair, natuurlijk, zeker wanneer je bedenkt dat in dat stipje op dat moment twee mensen zitten. Maar als u geen plek met vrij zicht kunt bemachtigen, hoeft u dus niet al te diep te treuren.

Lees meer over SpaceX en de Amerikaanse bemande ruimtevaart

De historische eerste lancering van een bemand commerciëel ruimtevaarttuig liep vandaag uit op een teleurstelling. Zo’n 17 minuten voor lancering kwam de definitieve bevestiging dat het weer te slecht was om veilig naar de ruimte te vliegen.

Met een raket van Elon Musk naar de ruimte: Amerika is er klaar voor. Alles over de eerste bemande commerciële ruimtevlucht.

Wat hebben alle 560 mensen gemeen die ooit een ruimtereis hebben gemaakt? Antwoord: ze werden stuk voor stuk omhooggeschoten door grote overheidsorganisaties als Nasa, Esa of het Russische Roscosmos.

Na lancering van zestig nieuwe satellieten, is het totaal aantal in het Starlink-project van SpaceX nu opgelopen tot driehonderd. Volgens onderzoek van astronomen leveren deze kunstmanen ernstige hinder op voor het onderzoek aan de kosmos.

Vijftig jaar na de eerste mens op de maan is het ook bijna 47 jaar na de laatste. En nu lijkt plotsklaps ­iedereen weer plannen te hebben voor de maan - en daar ver voorbij. Een blik op de toekomst van de menselijke verkenning van het zonnestelsel.

Vijftig jaar geleden, op 11 april 1970, vertrok Apollo 13 naar de maan. De missie werd een mislukking, maar een ramp werd voorkomen. Een terugblik met twee mensen die daar vanuit de controlekamer aan bijdroegen.

De Saturnus V-raket kwam op 17 juli 1969 met bulderend geweld los van de aarde. Drie Amerikaanse astronauten – Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins – zouden vier dagen later bij de maan aankomen en daar de geschiedenis van de mensheid voor eeuwig veranderen. Een prestatie die om drie redenen nog altijd ongeëvenaard is.

Meer over