Mens is nog niet opgewassen tegen sinistere muggenziekte

Een vaccin komt waarschijnlijk te laat voor de huidige zika-epidemie.

null Beeld Hilde Harshagen
Beeld Hilde Harshagen

Eerst ging vooral Brazilië gebukt onder zika, maar inmiddels dragen tropische muggen het virus al over in 58 landen. De ernst van de medische problemen verschilt, maar het Amerikaanse gezondheidsinstituut CDC kwam deze maand met verontrustende cijfers. Ruim 10 procent van de zwangere vrouwen die in het eerste trimester een vermoedelijke zika-infectie opliep, kreeg een kind met neurologische schade zoals oog- en hersenafwijkingen.

Proeven met vaccins zijn in volle gang, maar een werkend medicijn zal hoogstwaarschijnlijk te laat komen om de huidige epidemie te stoppen. In risicogebieden is het lastig je te beschermen tegen de tropische muggen die de ziekte verspreiden. Zo steken de dieren overdag, waardoor slapen onder een klamboe onvoldoende bescherming biedt.

Goed nieuws is dat het risico van een zika-infectie voor niet-zwangeren vrij laag is. 4 op de 5 merkt er niks van. Ook goed nieuws: na een infectie met zika maakt het lichaam antistoffen aan waardoor je niet twee keer besmet kunt raken. Waarschijnlijk zal het zika-virus hierdoor in tweeenhalf jaar uitdoven, aldus simulaties van Imperial College London. Tenminste, zolang het virus niet muteert waardoor er een nieuwe epidemie kan ontstaan.

Wat hebben we geleerd in 2016?

Het mag dan het jaar van de post-truth zijn geweest, het jaar waarin feiten ondergeschikt leken aan meningen, emoties en flauwekul, maar 2016 heeft ons ook nieuwe inzichten opgeleverd. Dat we gedijen bij minder prikkels bijvoorbeeld, dat oude rockers nooit doodgaan, dat 0 glazen alcohol beter is dan welk ander getal ook en nog 15 andere superinteressante lessen, die we hier allemaal voor u op een rijtje hebben gezet.

Meer over