Meerkat-hype lijkt voorbij, ten gunste van Periscope

Meerkat heeft zijn platform geopend voor softwareontwikkelaars. De videostreamingdienst kan daardoor gemakkelijker door derden worden verwerkt in apps en andere programma's. Op die manier hoopt Meerkat zich beter te kunnen onderscheiden van concurrent Periscope van Twitter. En dat is nodig, want na een vliegende start lijkt de hype Meerkat de strijd te verliezen.

null Beeld Meerkat / Periscope
Beeld Meerkat / Periscope

Er is de afgelopen maanden een spannende strijd ontstaan tussen de twee bedrijven, die - als het gaat om populariteit - vooralsnog in het voordeel van Periscope lijkt te zijn beslecht. Volgens Business Insider heeft Meerkat momenteel bijna 2 miljoen gebruikers, maar wist Periscope in slechts tien dagen tijd de 1 miljoen aan te tikken.

En dus is het voor Meerkat tijd om hulptoepen in te schakelen. 'We worden allemaal beter door samen te werken', schrijft het Meerkat-team op het officiële blog van het bedrijf. Momenteel zijn er 37 software-ontwikkelaars aan Meerkat verbonden, en nieuwe samenwerkingsverbanden zijn welkom. 'We kunnen veel meer doen met het livestreamen van video's, en wij zijn er om je te ondersteunen.'

Meerkat wordt actief tegengewerkt door socialmediagigant Twitter, dat vlak voordat Meerkat in februari populair werd Periscope had overgenomen. En Periscope moest juist gaan worden wat Meerkat nu aan het worden was: de autoriteit op het gebied van het livestreamen van video's - de verwachte nieuwe revolutie in internetland.

Live-videostreaming?

Met Meerkat en Periscope kunnen gebruikers video's opnemen die onmiddellijk worden uitgezonden op Twitter. Wanneer de opname stopt, is ook de stream afgelopen. Het grootste verschil tussen de twee diensten is dat eerder opgenomen video's op Periscope wel terug te vinden zijn, en bij Meerkat niet. Meerkat zou wel aan een dergelijke functie werken.

De populariteit van de twee diensten kan worden verklaard door de eenvoud: bij bestaande livestreamingdiensten moet eerst vanalles worden ingevuld en ingesteld voordat kan worden begonnen met uitzenden terwijl Meerkat en Periscope in principe slechts een enkele druk op de knop vereisen.

Beroemdheden

Het begon zo veelbelovend voor Meerkat. Tech-experts waren lyrisch: op het toonaangevende festival South by Southwest in Texas werd de app als dé trend van het jaar aangemerkt. Investeerders stopten er miljoenen in en er werd al druk gediscussiëerd over de privacy-aspecten van de dienst - dan hoor je er pas echt bij. Het succes van Meerkat werd verder vergroot doordat steeds meer beroemdheden er gebruik van gingen maken. Zoals bijvoorbeeld Madonna (haar video Ghosttown werd hier - schokkerig en met veel technische storingen - voor het eerst vertoond) en skateboardlegende Tony Hawk.

Reden genoeg voor Twitter om een klemmend beroep te doen op de beroemdheden om toch vooral over te stappen naar Periscope, zo schreef Techcrunch eerder. Want, aldus Twitter, Meerkat is geen lang leven beschoren. Ook bedrijven zouden op die manier onder druk zijn gezet.

Aanvankelijk konden Meerkatgebruikers nog inloggen met hun Twitter-account, maar daar maakte Twitter een einde aan. Nu wordt Meerkat ondersteund door Facebook. De iPhone-versie van de Meerkat-app laat gebruikers livestreams ook op Facebook posten en daarnaast kunnen kijkers nu inloggen via Facebook. De geruchten over een overname van Meerkat door Facebook zijn al op gang gekomen. Als het daadwerkelijk zover komt zou dat wel eens een grote comeback voor Meerkat kunnen betekenen. Maar tot die tijd moet de dienst het doen met de goodwill van (onafhankelijke) ontwikkelaars.

Madonna Beeld getty
MadonnaBeeld getty

Mayweather vs Pacquiao = Meerkat vs Periscope

De strijd tussen Meerkat en Periscope werd misschien nog wel het duidelijkst zichtbaar tijdens de 'bokswedstrijd van de eeuw': de Amerikaan Floyd Mayweather versus de Filipijn Manny Pacquiao, afgelopen weekeinde. Om die wedstrijd live op televisie te kunnen zien moest worden betaald, maar er waren veel storingen.

Veel gebruikers van zowel Meerkat als Periscope namen daarom de match op met hun smartphone en zonden het rechtstreeks uit. Kabelaars traden meteen op tegen die piraterij, maar omdat er zoveel verschillende mensen waren die uitzonden was er op elk moment van de wedstrijd wel ergens een livestream te vinden. Niet Mayweather, maar Meerkat en Periscope waren de echte winnaars van de wedstrijd, concludeerden veel techsites.

Meer over