Medicijn bezorgt chirurg vaste hand

In de praktijk wordt het al wel gedaan: 'even een Inderalletje slikken', voordat een microchirurgische ingreep aan bijvoorbeeld het oog wordt uitgevoerd....

Oogartsen van de Johns Hopkins universiteit in Baltimore in de Verenigde Staten namen de proef op de som bij zeventien oogchirurgen die een oogoperatie naspeelden. Aan het instrumentje dat ze normaal gebruiken om de binnenkant van het oog te verlichten, monteerden de onderzoekers een magneetje. Het namaakoog waar de chirurgen onder de operatiemicroscoop op moesten opereren, bevatte een sensor die de bewegingen van het magneetje in alle richtingen kon volgen.

Elke chirurg deed de proef drie keer, één keer onder invloed van caffeïne (in totaal twee kopjes koffie), één maal na inname van een onwerkzaam middel en één keer na gebruik van de bèta-blokkeerder propanolol (merknaam Inderal). Dat middel brengt hartslag en bloeddruk omlaag en wordt ook wel gebruikt als medicijn tegen examenvrees of plankenkoorts.

Onder normale omstandigheden registreerde de sensor bevingen van de handen met een uitslag van gemiddeld 3,8 micron (duizendste millimeter). Onder invloed van caffeïne namen de bevingen met 31 procent toe, terwijl ze onder invloed van propanolol met 22 procent afnamen. Bijwerkingen van het geneesmiddel werden niet waargenomen.

Meer over