Marsverkenner heeft kapot zonnepaneel

De afremprocedure van de Mars Global Surveyor is tijdelijk gestaakt. De Marsverkenner heeft te kampen met een weerbarstig zonnepaneel...

Na aankomst beschreef Global Surveyor een langgerekte ellipsbaan om de planeet. Binnen een paar maanden moet dat een cirkelbaan worden. Dat lukt alleen door de ruimtesonde af te remmen. Dat afremmen gebeurt met de aerobrake-techniek. In het laagste punt van zijn baan wordt Global Surveyor door de bovenste lagen van de Marsdampkring gestuurd. De wrijving met de dampkring leidt tot de benodigde afremming.

Vluchtleiders van NASA's Jet Propulsion Laboratory in Pasadena hoopten dat de aerobrake-techniek ook een oplossing zou bieden voor een probleem met een van de twee zonnepanelen van Global Surveyor. Dat paneel is na de lancering nooit volledig uitgeklapt. De druk van de Marsdampkring zou het zonnepaneel misschien in de juiste stand kunnen duwen.

Het effect blijkt echter te sterk te zijn: het paneel is te ver opengeklapt. Om de situatie rustig te kunnen bestuderen, heeft NASA de aerobrake-procedure tijdelijk gestaakt. Het gevolg is wel dat Global Surveyor in maart 1998 een minder ideale cirkelbaan rond Mars zal beschrijven.

Meer over