‘Man met buikje leeft langer’

De mannelijke 55-plusser kan zijn embonpoint koesteren: magere leeftijdgenoten sterven 1,5 jaar eerder, blijkt nu. Een blijde boodschap in deze weken van overmatig eten.

Een blijde boodschap in deze weken van overmatig eten: een beetje vet om het middel kan geen kwaad, althans niet bij 55-plussers. En zeker niet bij mannen: bij hen is mager zijn juist een risico.

Dat blijkt uit artikelen in het vakblad voor demografen Demos en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Een man met een body mass index (bmi) onder de 23 heeft een levensverwachting die 1,5 jaar korter is dan een leeftijdgenoot met overgewicht.

Bmi is het gewicht in kilo’s, gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters. Zo heeft iemand die 1,80 lang is en 75 kilo weegt een bmi van 23,1. Een bmi van 23 tot 25 wordt normaal gevonden. Voor iemand van 1,80 meter is dat dus een gewicht van 74 tot 81 kilo.

Onder de mannen ouder dan 55 jaar, zo blijkt uit de artikelen, hebben zij met overgewicht, (een bmi tussen 25 en 30) de hoogste levensverwachting. Zelfs tot een bmi van 36 (en dan ben je zwaarlijvig) verandert er nauwelijks iets aan de sterftecijfers. Ook bij vrouwen stijgt de sterfte nauwelijks met het gewicht, zolang hun bmi onder de 32 zit.

Volgens de schrijvers van de artikelen, de demografe Mieke Reuser en de epidemioloog Luc Bonneux, moet het beeld worden bijgesteld dat mager gezond is. Bonneux: ‘We moeten ophouden met het problematiseren van het ronde figuur.’

Het idee dat dik ongezond is, is gebaseerd op de stand van de medische wetenschap van voorbije decennia. Te dikke mensen kregen vaak dodelijke kwalen zoals suikerziekte en hart- en vaatziekten. Maar die zijn tegenwoordig goed te behandelen en in veel gevallen te voorkomen. Dikkerds hebben nog wel een grotere kans op hart- en vaatziekten, maar ze gaan er niet meer aan dood.

Dat de matig dikken nu gemiddeld langer leven dan hun magere leeftijdsgenoten, komt doordat ze beter bestand zijn tegen andere levensbedreigende zaken. Zo lopen ze minder snel een infectie op, en hebben ze meer reserve om een ziekte te overwinnen of na een operatie te herstellen. Bonneux en Reuser stellen niet dat dikkerds gezonder zijn; ze hebben alleen gekeken naar de sterftecijfers.

Meer over