Magere resusaap leeft langer

Minder eten bevordert een langer leven, zo is al sinds de jaren dertig van deze eeuw uit proeven met ratten en muizen bekend....

Onderzoekers van het Amerikaanse Nationaal Instituut voor Veroudering (NIA) hebben vastgesteld dat beperking van de voedselopname met 30 procent leidt tot een forse daling van het totaal aan bloedvetten (triglyceriden) en een flinke stijging van het 'goede' cholesterol (HDL) in het bloed (American Journal of Physiology van oktober).

Zij deden proeven met resusapen die tien jaar lang op een caloriebeperkt dieet werden gezet en maakten een vergelijking met soortgenoten die gedurende die tijd een normaal dieet volgden.

Behalve een gunstige verandering in de bloedvetten zagen ze bij de apen op het caloriebeperkte dieet ook een lagere bloeddruk. Beide factoren verklaren wellicht waarom voedselbeperking gunstig is voor de gezondheid en daarmee voor de levensduur.

Dat minder eten de levensduur verlengt, valt ook af te leiden uit de waarneming van een andere groep NIA-onderzoekers. Zij stelden vast dat de gehaltes aan het steroid-hormoon dihydroepiandrosteron (DHEA) bij apen op een caloriebeperkt dieet met de leeftijd langzamer afnemen dan bij apen met een gewoon dieet.

DHEA-niveaus in het bloed zien de onderzoekers als maatstaf voor de snelheid waarmee het verouderingsproces verloopt. Of de stof, als pil geslikt, ook levensverlengend werkt, zoals wel wordt geclaimd, is volgens hen nog verre van bewezen.

De proeven met de resusapen bevestigen wat een Nederlandse onderzoeksgroep drie jaar geleden al bij mannen van middelbare leeftijd vond. Een reductie van de voedselopname met 20 procent gedurende tien weken leidde tot een gewichtsverlies van gemiddeld 10 procent, een lagere bloeddruk en verbeterde HDL-cholesterolwaarden. De onderzoeksgroep vroeg zich destijds al voorzichtig af of een caloriebeperkt dieet de levensduur van de mens kan verlengen.

Meer over