InzichtRuimtevaart

Maangruis op het helderwitte astronautenpak

null Beeld NASA
Beeld NASA

Wie weleens naar het strand gaat, weet het: dagen later klop je nog steeds het zand uit je schoenen. Astronauten die naar de maan reizen, krijgen te maken met de extreme versie van dat probleem. Terwijl Apollo 15-astronaut James Irwin hier in de rulle maanbodem boort, kleeft het grijze maangruis opzichtig op zijn voormalig helderwitte astronautenpak.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa bereidt zich steeds nadrukkelijker voor op een bemande terugkeer naar de maan, en zoekt naar een manier om dit soort taferelen te voorkomen. Deze week kwam Nasa met een oplossing: het gebruik van een nieuwe coating die al getest wordt aan boord van het internationaal ruimtestation ISS. Hoewel de coating oorspronkelijk werd ontwikkeld om onderdelen van satellieten te beschermen, blijkt die op papier ook geschikt om astronauten te beschermen tegen het kleverige, scherpe maangruis.

De ruimtevaartorganisatie ziet de bestrijding van maanstof als een van de belangrijkste uitdagingen voor de toekomstige Artemis-missie, de geplande opvolger van Apollo. In 2024 volgt naar verwachting een nieuwe ‘one small step’: ditmaal niet gezet door een man, maar door de eerste vrouw op de maan.

Meer over