Maak je eigen driedimensionale selfie

Ook wie nog niets standbeeldwaardigs heeft gepresteerd, kan een gedenkteken van zichzelf krijgen. Even langs de scanner en een paar dagen later heb je een sculptuur uit de 3D-printer thuis.

Peter van Ammelrooy
Gescand computerbeeld. Beeld Volkskrant
Gescand computerbeeld.Beeld Volkskrant

Goed beschouwd is elke selfie een soort standbeeldje van jezelf - dus waarom die lijn niet doorgetrokken? Waarom niet van het platte plaatje een driedimensionaal zelfportret maken?

Voor wie nog niets heeft gepresteerd waarvoor anderen een gedenkteken willen oprichten, is er sinds kort de sluiproute van de 3D-selfie. Geen dagen poseren bij de beeldhouwer en wachten tot de kunstenaar is uitgeboetseerd, maar in een paar uur een replica van jezelf uit de 3D-printer.

Dat de 3D-printer tot zo'n hoogstandje in staat is, mag niemand verbazen. We maken al van alles met deze machientjes die objecten laagje voor laagje opbouwen aan de hand van een driedimensionale blauwdruk uit de computer. Kunstheupen en -neuzen komen er uit de printers. Sieraden, pistolen, pizza's voor hongerige astronauten, vlees, vliegtuigonderdelen, bruggen, bikini's, huizen, hoeden voor Prinsjesdag en zelfs de snavel van een toekan.

Dus een mini-mensje? Geen probleem.

Ingewikkelder was het tot nu toe om het evenbeeld van de mens in de machine te krijgen. Dat vergde een bezoek aan de 3D-specialist, die daarvoor over een soort kleedhok beschikt zonder spiegels, maar mét dieptesensoren en lampen. Het was niet het soort apparatuur waarmee een uitbater op de braderie gaat staan.

null Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant

Snelle selfiescan

Ook dat probleem is opgelost.

Sinds twee weken kunnen consumenten bij negen fotografen en 3D-printwinkels terecht voor een snelle selfiescan, waarna je evenbeeld in zandsteen of duurder materiaal wordt uitgeprint door Shapeways. Deze online-printerservice en marktplaats voor 3D-producten - een spin-off van Philips - maakt het overbodig voor designers en bouwers om hun eigen 3D-printers te kopen en iemand aan te nemen die hem kan bedienen. Via Shapeways kunnen consumenten rechtstreeks producten bij ontwerpers kopen, laten printen en thuis laten afleveren. De marktplaats telt 30 duizend winkels. Elke maand worden er 120 duizend objecten verscheept.

In plaats van een full-body scan in een cabine maakt Shapeways gebruik van iPads, waaraan een scanner is bevestigd. Een medewerker loopt met de scanner een rondje om de consument heen, maakt een shot van de kruin en voert de beelden daarna in een computer in. Speciale software bouwt een 3D-model op, brengt textuur aan en vult daarna de kleuren in. Eventuele afwijkingen en gaten kunnen op de 3D-voorstelling met de hand worden rechtgezet.

'We zetten je op een verhoging, zodat het standbeeld meteen een voet heeft', zo verklaart Pieter Limburg van Shapeways het gebruik van een houten vlondertje bij de scanprocedure. Die neemt nog geen drie minuten in beslag. Het maken van de 3D-selfie zelf kost meer tijd; de levertijd is minimaal vijf dagen, afhankelijk van het materiaal en de omvang van het beeldje.

null Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant

Selfiedoden

'Selfie is gevaarlijker dan haaienbeet', riepen websites en kranten twee weken geleden in koor. De reden? Twaalf wereldburgers werd dit jaar het maken van een selfie fataal, terwijl 'pas' acht mensen een ontmoeting met een haai niet overleefden. Een selfiemaker viel bij een val van de Taj Mahal in India. Eentje werd er tijdens een stierenren in de Spaanse stad Villaseca de la Sagra door een stier op de horens genomen toen hij stopte voor een zelfportret. Twee Russen bliezen zichzelf per ongeluk op toen ze met een granaat poseerden.

Treffende gelijkenis in slagroom

Prijzen beginnen bij 30 euro voor een enkele 'print' van 10 centimeter hoog in kleur en zandsteen en als de klant zelf het computermodel aanlevert. Inclusief scannen: vanaf 60 euro. Wie zich in brons wil vereeuwigen, is minimaal 270 euro kwijt, voor zilver 1.200 euro en goud 9.500 euro. Platina is de duurste optie: tegen de 28.000 euro.

Shapeways is niet de enige die deze service biedt. 3D Selfie in Haarlem werkt wel met een scancabine (op afspraak), In 3D Print in De Meern doet het met de hand, net als Miniyours uit Hardinxveld-Giessendam.

In de Verenigde Staten raakt de 3D-selfie al wat meer ingeburgerd. Bij de Gamecocks, het American football-team van de University of South Carolina, kunnen fans hun hoofd op een miniatuur laten plaatsen van hun favoriete sporter, in tenue en een aantal houdingen. De club beschikt over een scanruimte in het Williams-Brice Stadium.

De portable omvang van de Shapeways-constructie - verhoginkje, drie felle fotolampen, een laptop en tablet met scanner - maakt het ook mogelijk om 3D-selfies op locatie maken, zegt Limburg. 'Bedrijven zouden zo 3D-standbeeldjes van alle werknemers kunnen maken.'

De 3D-selfie maakt een einde aan nog een oud euvel: de non-descripte miniatuurbruid en -bruidegom boven op de bruidstaart. Een beetje professionele bakker drukt voortaan een treffende gelijkenis in de slagroom.

null Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant
Meer over