LHC-deeltjesversneller na twee jaar weer opgestart
Na twee jaar onderhoud is vandaag de LHC-deeltjesversneller van het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN) weer opgestart. In 2012 vonden de CERN-fysici met de grootste protonenbotser ter wereld het befaamde Higgsdeeltje dat in theorie verklaart waarom deeltjes massa hebben.
De herstart liep enige vertraging op. In een van de acht magneetsectoren van de 27 kilometer lange ondergrondse ring trad nu en dan kortsluiting op. In 2008 leidde zoiets tot een explosie in de deeltjesmachine, die de speurtocht naar de bouwstenen van het universum meteen een jaar vertraagde.
De LHC draaide na de explosie in 2008 op halve kracht, om alle risico uit te sluiten. Bij de tweede ronde tot 2018 moet nu wel de volledige botsingsenergie worden benut. Daarbij worden heel veel nieuwe deeltjes en effecten verwacht.
Verlanglijstje
Wat staat er op het verlanglijstje van de deeltjesfysica? Lees hier het artikel van Martijn van Calmthout.
De LHC IS waarlijk opgestaan. #geentoevalnatuurlijk
— martijn v calmthout (@vancalmthout) 4 april 2015
Oerknal
De deeltjesversneller ligt in een 26,6 kilometer lange tunnel op de grens tussen Zwitserland en Frankrijk. De bouw ervan heeft ongeveer 5 miljard euro gekost. De komende jaren hopen wetenschappers onder meer het bestaan van zogeheten donkere materie concreet te bewijzen.
In de tunnel worden protonen versneld tot bijna de snelheid van het licht en met elkaar in botsing gebracht. Met deze botsingen bootsen de natuurkundigen van CERN de oerknal na.
De kracht van de deeltjesversneller is nu twee keer zo sterk als voorheen, maar eventuele resultaten zullen naar verwachting nog minstens een jaar op zich laten wachten.