Lekker slapen? Lees het tijdschrift Sleep

Wie lekker wil slapen, kan heel goed bij de wetenschap terecht, zei Maarten Keulemans maandagavond in het Kenniscafé.

Keulemans: ‘In huize Keulemans is het altijd weer feest als de nieuwe editie van het wetenschappelijke vakblad Sleep verschijnt.

Slaaponderzoek is een nog maar net ontwaakt specialisme, en dus staat dit huisorgaan van de American Association of Sleep Research (je zult er maar voorzitter van zijn) nog vol met open deuren die nu eenmaal toch een keer officieel wetenschappelijk moeten worden vastgesteld.

Neem nou het onderzoek van een zekere Mathias Basner van de universiteit van Pennsylvania. Liefst 47.000 mensen had deze onderzoeker laten enqueteren. En daaruit volgde een schokkende ontdekking: we slapen niet op iedere dag van de week even lang. In de weekends, zo onthulde Basner, slapen mensen gemiddeld langer.

En zo gaat het maar door. Een Leuvense slaaponderzoeker kon na zorgvuldige bestudering van 1656 schoolkinderen vaststellen dat tieners die in bed nog liggen te sms’en, minder slaap krijgen. Weer ander onderzoek stelde vast dat ziekenhuisverplegers die een dubbele dienst draaien, moe zijn op het werk.

Maar zo mogelijk nog interessanter is de alinea waarmee het vakblad Sleep al dit soort berichten afsluit. ‘The American Academy of Sleep Medicine’, zo staat daar te lezen, ‘offers the following tips on how to get a good nights sleep’. Waarna altijd hetzelfde rijtje van 10 tips volgt: drink ’s avonds geen koffie, ga op regelmatige tijden naar bed, doe het licht uit en nog zo wat open deuren. Kijk, dát is nu toch aardig van die slaapacademie: ze geven je nog tips voor het slapen gaan ook.

Maar vreemd is het eigenlijk ook. Aan het einde van een artikel in een natuurkundig vakblad lees je toch ook niet tien tips hoe je moet omgaan met de zwaartekracht? (Tip nummer één: controleer voordat u van huis gaat altijd of uw veters wel vast zitten).

Maar blijkbaar zijn de slaaptips nodig. Want blijkbaar zijn wij, moderne mensen, verleerd hoe we in slaap moeten komen! We worden zózeer in beslag genomen door ons consumentisme, dat we tussen het werken, tv-kijken, internetten, sporten, sms’en, koffiedrinken, eten en beantwoorden van onze mail helemaal geen tijd meer hebben om te slapen. Ja, en dan staan we daar met holle ogen bij de dokter op de stoep: help, ik kan niet slapen!

Wakker zijn is een ziekte geworden, dat is de échte boodschap van een vakblad als Sleep.

Is er dan helemaal geen oplossing? Toch wel. Misschien doet u er goed aan om ook een abonnement te nemen op een wetenschappelijk vakblad. Niet het blad Sleep, ik dacht eerder aan, pak hem beet, de Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biology.

’s Avonds in bed kunt u zich dan verkneukelen bij artikelen met titels als: ‘The neural basis of the blood-oxygen-level-dependent functional magnetic resonance imaging signal.’

Langzaam zullen uw zorgen van u afglijden, als u verneemt dat ‘Central and peripheral chemoreceptors evoke distinct responses in simultaneously recorder neurons of the raphé-ponto-medullary repiratory network’.

En ergens tussen ‘Emerging principles and neural substrates underlying tonic sleep-state-dependent influences on respiratory motor activity’ en ‘Alterations in cholinergic sensitivity of respiratory neurons induced by pre-natal nicotine: a mechanism for respiratory dysfunction in neonatal mice’ zullen uw ogen langzaam dichtvallen en zal Morpheus u zachtjes omarmen en meevoeren naar het rijk der dromen.

Heus, de wetenschap heeft het antwoord op slapeloosheid allang gevonden.’

Meer KennisCafé op debalie.nl/kenniscafe

Meer over