Late snack ongezond, joint tast geheugen aan

Nieuwe inzichten van week 11.

Door de redactie
null Beeld -
Beeld -

Trek hier voor de juiste kleur

Amerikaanse optici hebben een siliciumfolie ontwikkeld dat van kleur verandert als het wordt opgerekt. Het materiaal denken ze te kunnen toepassen in nieuwe displays, voor camouflage en mogelijk ook bij het opsporen van defecten in oppervlakken. In de siliciumfilm van minder dan een mensenhaar dik worden nanoribbels geëtst, waardoor van wit licht dat erop valt maar één kleur wordt gereflecteerd. Dat effect geeft ook vlindervleugels hun briljante kleuren. Door het materiaal iets op te rekken kan de groene basiskleur worden verschoven naar geel of zelfs oranje en rood. Van het kleurfolie zijn tot nog toe stukjes van een vierkante centimeter gemaakt. Hoe die groter zouden kunnen, wordt nu bekeken.

'Pijnmeter' in het brein gelokaliseerd

Onderzoekers van de Universiteit van Oxford hebben hersenscans ontwikkeld waarmee de intensiteit van pijn gemeten kan worden. Ook is het deel van het brein gelokaliseerd waar de 'pijnmeting' plaatsvindt. Dat kan van belang zijn voor mensen met onbehandelbare pijn. Maar ook in geval de patiënt niet kan vertellen hoeveel pijn hij lijdt, bijvoorbeeld omdat hij in coma ligt. Voor het onderzoek kregen zeventien proefpersonen een crème met pepers erin op het bovenbeen gesmeerd terwijl ze in een hersenscanner lagen. De onderzoekers vergeleken de pijn die de deelnemers rapporteerden met de activiteit in het brein. Tijdens het experiment werd de pijn beurtelings verzacht en verergerd door gekoelde of hete flessen op het bovenbeen te leggen. De intensiteit van de pijn bleek in één specifiek deel van het brein te worden geregistreerd.

Late snack ongezond

Laat op de avond nog wat snacken is ongezond. Althans, voor fruitvliegen. Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat fruitvliegen die alleen overdag konden eten, gezonder waren dan soortgenoten die konden eten wanneer zij maar wilden, ook 's nachts. Ze sliepen beter, werden minder zwaar en hun hart verouderde minder snel. Beide groepen vliegen kregen evenveel calorieën binnen en bewogen evenveel. Fruitvliegen zijn overdag het actiefst. Of het voedsel vet of vetarm was, maakte niet uit voor het verschil tussen beide groepen, aldus de onderzoekers in Science.

Joint tast geheugen aan

Stevig blowen tast het geheugen aan en vervormt de hippocampus. Dat hersengebied regelt de opslag en het weer naar boven halen van informatie. Dat schrijft het bladHippocampus op basis van een studie onder vijftig Amerikaanse tieners die op hun zestiende of zeventiende begonnen met dagelijks blowen, drie jaar lang. Twee jaar nadat ze gestopt waren met roken, bleken hun prestaties op geheugentesten 18 procent slechter dan die van jongeren die nooit een jointje hebben gerookt.

Meer over