Laserstralen ongeschikt voor weghalen van moedervlekken

Laserstralen blijken niet goed te werken bij het verwijderen van moedervlekken. Moedervlekken zijn niet per definitie gevaarlijk, maar ze kunnen wel een voorbode zijn van kwaadaardige huidkanker....

Van onze verslaggeefster

AMSTELVEEN

Dat blijkt uit onderzoek van het Academisch Ziekenhuis Leiden. De Ziekenfondsraad ontraadt op grond van dit onderzoek het gebruik van lasers bij moedervlekken.

Het gebruik van lasers voor de behandeling van huidafwijkingen is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Met laserapparatuur kan snel en zeer precies worden gewerkt. In het begin ging het vooral om wijnvlekken en andere huidafwijkingen. Maar inmiddels worden ook moedervlekken met laser behandeld.

De meest gebruikte methode voor het weghalen van moedervlekken is het wegsnijden of wegbranden. De veronderstelling dat laser daarvoor eveneens kan worden gebruikt, was aanleiding voor het Leidse onderzoek.

Een woordvoerder van Boston Clinics, een privé-onderneming in Leiden waar de laser wordt gebruikt, noemt het onderzoek achterhaald. 'Er is nu nieuwe apparatuur waarmee vlekken goed kunnen worden verwijderd', zegt hij.

Meer over