KNMI en ANWB werken aan verbeterd weeralarm

Een weeralarm veroorzaakt steevast gedoe. ‘We hebben geen tolerantie meer voor onzekerheid.’..

Van onze verslaggeverJan Hoedeman Jan Hoedeman

AMSTERDAM Het laatste dat in de polder nog moet worden geregeld is het weer. Rijkswaterstaat, KNMI, ANWB en Verkeersinformatiedienst staan op het punt af te spreken welke partij wanneer wat doet bij een combinatie van meteorologische en verkeersontwrichtende omstandigheden.

Het KNMI gaat de eigen definities van zeer zware windstoten aanscherpen. Want wat in Vlissingen een storm is, heeft boven land veel minder kracht. Staatssecretaris Huizinga presenteert de veranderingen in het najaar.

Er gaat bijna geen weeralarm voorbij of er is gedoe over. De stevige meldingen op donderdag 20 augustus, de heetste dag van het jaar, zijn als vals ervaren. Een nieuw fenomeen was het spitsalarm, waarmee de ANWB vorig jaar 25 november kwam. Het KNMI wist van niets. ‘We combineerden de verwachte sneeuwbuien met de spits omdat we weten wat dat kan veroorzaken’, zegt ANWB-hoofddirecteur Guido van Woerkom. Dat de ANWB fout zat, ligt dan ook aan de voorspelling van het KNMI, vindt de ANWB. ‘De weersvoorspelling moet beter worden’, zegt Van Woerkom. Directeur Weer van het KNMI Remco den Besten: ‘We moeten een eenduidige boodschap uitdragen naar de samenleving.’ Op een zeker moment neemt de burger het alarm niet serieus meer.

Paul Schnabel van het Sociaal en Cultureel Planbureau constateert dat de tolerantie voor onzekerheid sterk is afgenomen. Allerlei instituten hebben daarmee te maken, zegt hij. Het Centraal Planbureau over de economie, het RIVM over de grieppandemie. ‘We willen alles controleren en beheersen. Als het om het weer gaat: we zijn zo’n klein stukje land. Vijftig kilometer naar links en het gaat Nederland voorbij. Dat realiseren mensen zich niet.’

Meer over