Beeld van de week

Klotsende stormen op planeet Jupiter

De reusachtige stormen in de atmosfeer van gasreus Jupiter lijken nog het meest op klotsende oceanen.

George van Hal
null Beeld Gerald Eichstädt/Sean Doran/NASA
Beeld Gerald Eichstädt/Sean Doran/NASA

Zet ze op de foto, de normaliter zo gewelddadige megacyclonen op Jupiter, en het verstilde resultaat kun je zo ophangen in een galerie vol moderne, abstracte kunst. Maar de beelden die het onbemande ruimtevaarttuig Juno heeft geschoten, hebben meer dan alleen esthetische waarde.

Duizend kilometer

Toen oceanograaf Lia Siegelman (University of California San Diego) de foto’s zag, viel het haar bijvoorbeeld op dat de duizend kilometer grote, turbulente stormen rond Jupiters polen veel weg hadden van de oceaanstromingen waar zij op dat moment op promoveerde. Dat soort stromingen openbaren zich op aardse foto's onder meer dankzij de vormen die groepen plankton in het zeewater aannemen.

Siegelman ging vervolgens aan de slag met een stapel Juno-foto’s, zo schrijft ze samen met collega's in het huidige nummer van vakblad Nature Physics. Op die manier konden de onderzoekers onder meer de windsnelheid en beweegrichting van de krioelende wolken herleiden, en deze vangen in formules uit de vloeistoffysica. Zodat we beter begrijpen hoe die betoverende halen en vegen op de foto's van Jupiters poolregio nu eigenlijk ontstaan.

Meer over