Kleinste planeet buiten ons zonnestelsel ontdekt

Astronomen hebben de tot nu toe kleinste planeet rond een andere ster dan onze Zon ontdekt, zo bericht een team rond Thomas Barclay van de NASA in het wetenschappelijke vakblad Nature.

Redactie
null Beeld reuters
Beeld reuters

Barclay en co stelden met de Kepler-telescoop van de NASA vast dat er rond ster Kepler-37b een mini-planeet en twee compagnons draaien. Het gaat om de tot nog toe kleinste planeet die ooit buiten ons zonnestelsel is ontdekt. De diameter van de planeet bedraagt slechts 3.800 kilometer en is daarmee iets groter dan de Maan (3.476 kilometer).

De planeet draait rond Kepler-37b met twee andere planeten waarvan één nog wat kleiner en de andere duidelijk groter is. Vermoedelijk gaat het om een wereld van gesteente, zonder lucht en water, dat lijkt op 'onze' Mercurius, maar duidelijk kleiner. Leven is er niet mogelijk.

Diversiteit
De astronomen benadrukken dat de vondst nog maar eens bewijst dat verre planetaire systemen duidelijk van het onze kunnen verschillen.

De vraag is echter of het pas ontdekte ding zijn status van planeet zal kunnen behouden. In 2006 legde de Internationale Astronomische Unie (IAU) strenge omschrijvingen voor het begrip 'planeet' vast, waardoor de kleine Pluto tot dwergplaneet werd gedegradeerd. Strikt genomen geldt de normering van de IAU evenwel enkel voor ons eigen zonnestelsel en worden planeten daarbuiten exoplaneten genoemd.

Meer over