Keltische goudschat ontdekt bij Maastricht

Op een maïsakker bij Maastricht is een Keltische goudschat gevonden uit de 1ste eeuw voor Christus. Het is voor het eerst dat een dergelijke compacte verzameling munten in Nederland is opgegraven.

Van onze verslaggever Wim Wirtz

Archeologen van de VU en de gemeente Maastricht ontdekten de goudschat in een kuil op 65 centimeter diepte. Ze waren in oktober op de akker in de wijk Amby ten oosten van Maastricht gaan graven na een melding van detectorhobbyist Paul Curfs. Deze had in het voorjaar enkele verspreid liggende gouden en zilveren Keltische munten gevonden. Waarschijnlijk waren die bij het ploegen losgeslagen van de schat. De schat was vermoedelijk verpakt in een buidel van textiel of leer, want er is geen aardewerk gevonden. De gouden munten worden toegeschreven aan de Eburonen, een aan de Kelten verwant volk in Belgisch Limburg en Zuidoost-Nederland, dat door Caesar Germanen werd genoemd. De zilveren ‘regenboogschoteltjes’ zijn waarschijnlijk afkomstig van volksstammen uit het Rijngebied.

Swastika
Op de bolle voorkant van de gouden munten is een triskeles of driebeen afgebeeld, een zonneradsymbool dat doet denken aan de swastika. De holle achterkant vertoont een paardje. De archeologen denken dat het lokale munten zijn, geslagen in de regio Tongeren/Maastricht.

De zilveren regenboogschoteltjes, die sporen van goud bevatten, zijn ‘importmunten’, afkomstig uit het Duitse Hessen en het gebied van de Bataven in wat nu de Betuwe heet. Op de voorkant is eveneens een driebeen afgebeeld; op de achterkant een piramide van ringen en puntcirkels.

Raadsel
Hoe de munten in Amby terecht zijn gekomen is nog een raadsel. Op de akker zijn geen sporen van bewoning aangetroffen. Daarom denkt Roymans dat de schat in het midden van de 1ste eeuw v. Chr. uit veiligheidsoverwegingen is verborgen vanwege de oorlogen die Caesar voerde tegen de Eburonen en volksstammen uit het Rijngebied.

De Keltische goudschat, zaterdag en zondag te zien in Centre Ceramique te Maastricht, duidt erop dat deze volkeren bondgenootschappelijke contacten hadden. Caesar was uit op wraak nadat de Eburonen in 54 v. Chr. onder leiding van hun koning Ambiorix anderhalf Romeins legioen in de pan hadden gehakt. Zijn oorlogen gingen door tot hij de Eburonen – volgens Caesar – volledig had uitgemoord.

Enkele van de gevonden munten (VU/gemeente Maastricht ) Beeld
Enkele van de gevonden munten (VU/gemeente Maastricht )
Meer over