Kauwgom en pleisters helpen stopper op streek

De overgrote meerderheid van rokers probeert op eigen kracht te stoppen. Onverstandig, want er zijn effectieve hulpmiddelen. Toch slaagt uiteindelijk maar 7 procent....

Met de jaarwisseling in aantocht zwelt het het aantal stoppogingen van rokers weer aan. Elk jaar doet een half miljoen rokers een poging te stoppen, veelal aan het begin van het nieuwe jaar. Slechts 7 procent boekt succes.

Nog steeds probeert de overgrote meerderheid van de rokers op basis van louter wilskracht met de verslaving te breken. Wetenschappelijkonderzoek toont juist aan dat hulpmiddelen en ondersteuning de kans op succes aanzienlijk vergroten, oplopend tot een slagingspercentage van 24.

Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde publiceerde in mei 2003 een overzicht van de effectiviteit van de gangbare hulpmiddelen en methodes in Nederland. Niet alle methodes bleken werkzaam; met acupunctuur, bijvoorbeeld, werd geen beter resultaat geboekt dan met een nepmethode. Van hypnotherapie kon de effectiviteit niet worden vastgesteld, netzomin als van de eveneens populaire methode Allen Carr.

Nicotinevervangers bleken wél een meetbaar effect te sorteren, vooral als het slikken, kauwen of plakken gepaard ging met psychologische ondersteuning, bijvoorbeeld van de huisarts. Van rokers die met behulp van nicotinepleisters stopten, bleek een jaar later 13 procent geslaagd in de opzet. Kauwgom sorteerde 17 procent succes, een nicotine-inhaler ook 17 procent en nicotinetabletten zelfs 20 procent. Rokers die stopten met behulp van kauwgom blekenbij intensieve ondersteuning twee keer zo succesvol als bij minimale steun.

Ook het ontwenningsmiddel bupropion, in de volksmond bekend als Zyban, vergroot de slaagkansvan een stoppoging tot 17 procent. Het effectiefste hulpmiddel bleek het anti-depressivum Nortriptyline, dat op recept verkrijgbaar is onder de merknaam Nortrilen. Een kwart van de slikkers van dit antidepressief middel bleek een jaar later nog steeds gestopt met roken.

Psychische ondersteuning, zoals counseling of een praatgroep, helpt ook, al zijn de succespercentages lager. Bij een advies op maat slaagt 6,6 procent, met telefonische counseling slaagt 7,5 procent. Met individuele counseling loopt het succespercentage op tot 16.

Hoe beter voorbereid, des te groter de kans op succes, weet Marc Willemsen, hoofd onderzoek van Stivoro. Het scheelt als de stopper weet wat hem of haar te wachten staat. De meeste mensen die stoppen met roken functioneren een tijd lang slecht.

Er ontstaan concentratieproblemen en stemmingswisselingen. Mensen kunnen er een tijd 'niets meer aan' vinden. Na verloop van tijd beschouwen ze zich zelfs als een ander mens. Wie daarop voorbereid is, heeft meer kans van slagen.

Het is ook een vingerwijzing aan collega's en superieuren van werknemers die tot voor kort op de werkvloer mochten roken en nu gedwongen daarvan moeten afzien. Volgens Stivoro is het een goed idee om werkgevers in ernstige gevallen nicotinepleisters te laten verstrekken verstrekken. In ieder geval moet er op concentratieverlies gerekend worden bij stoppende werknemers.

Stoppogingen mislukken vaak. De gemiddelde ex-roker heeft vijf stoppogingen achter de rug alvorens succes te boeken. Toch telt Nederland bijna net zoveel ex-rokers als rokers.

Meer over