Kankerpatiënt heeft baat bij leefstijl

Vrouwen met borstkanker hebben een grotere kans te overleven als ze gezond eten. Beeld anp
Vrouwen met borstkanker hebben een grotere kans te overleven als ze gezond eten.Beeld anp

Vrouwen met borstkanker hebben mogelijk een betere kans op overleving als ze gezond leven. Actieve vrouwen met een normaal lichaamsgewicht gaan na de diagnose minder snel dood. Ook hun eetpatroon is van invloed: de consumptie van sojaproducten en van voedsel met veel vezels en weinig vet is geassocieerd met een langer leven.

Het zijn conclusies die enige voorzichtigheid behoeven, benadrukt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, dat de feiten op een rij zette. De bewijzen zijn nog te mager om met specifieke leefstijladviezen te komen. Het Fonds vroeg internationale wetenschappers om de gegevens uit 85 studies, over ruim 164 duizend vrouwen, te analyseren.

De resultaten maken duidelijk dat er weliswaar een verband bestaat tussen een gezonde leefstijl en de kans op overleving, maar dat betekent nog niet dat die leefstijlfactoren de oorzaak zijn van een langer leven. Ook het type tumor en de aard van de behandeling spelen mee.

1 In Nederland krijgen jaarlijks 14 duizend vrouwen borstkanker. Na vijf jaar is nog 85 procent van hen in leven.

2 Er is duidelijk bewijs dat een gezonde leefstijl bijdraagt aan het voorkomen van de ziekte.

3 Dat geldt ook voor een aantal andere vormen van kanker. Zo vergroot (fors) overgewicht de kans op acht soorten kanker, onder meer in darm, nier en baarmoeder.

Meer over