Kan de stad de bij redden?

Bloembakken aan balkons, lantaarnpalen en vensterbanken maken dat bijen beter in de stad kunnen leven dan op het platteland. Terwijl bijenkasten op het platteland te maken hebben met ziektes doen de insecten het in de stad juist heel goed.

Simone Lautenbach
Een imker bij zijn bijenkorven op het dak van Grand Palais in Parijs. © ANP Beeld
Een imker bij zijn bijenkorven op het dak van Grand Palais in Parijs. © ANP

Onderzoekers van de Universiteit van Bristol hebben daar een verklaring voor. Professor Jane Memmott stelt dat bijen in de stad een veel diverser dieet hebben van stuifmeel en nectar uit verschillende groene ruimtes. Kantoren, woningen en stadsparken kiezen allemaal voor andere soorten beplanting terwijl de begroeiing op het platteland veelal hetzelfde is.

Daarnaast is de bloei- en groeitijd in de stad veel langer. 'Op het platteland wordt geoogst en in de stad niet. Verder zijn mensen in de stad ook sneller geneigd de bloemen op hun balkon te vervangen voor nieuwe als deze zijn uitgebloeid. Daardoor is er voedsel over een langere periode', aldus Memmott tegenover de BBC.

Productiever
Een Franse studie heeft uitgewezen dat bijen in de stad productiever zijn dan hun soortgenoten daarbuiten. Zo is in Parijs de opbrengst van honing hoger en het sterftecijfer van bijen lager dan op het platteland.

Druk op voedselbronnen
Imkers vragen zich wel af of er in de stad genoeg voedsel is om grote aantallen bijen te voeden. In het centrum van Liverpool houdt Doug Jones een aantal bijenkorven op het dak van het museum. 'Mijn bijen doen het hier beter dan buiten de stad, maar daar is de concurrentie dan ook veel groter', aldus Jones.

John Chapple, voorzitter van de London Beekeepers' Association, waarschuwt dat niet zomaar 50.000 bijen in een stad kunnen worden losgelaten. 'De druk op voedselbronnen wordt dan waarschijnlijk te hoog, want hoewel de diversiteit hoog is, bevatten veel soorten bloemen maar weinig stuifmeel of nectar. De bloemen die we vandaag de dag in de stad zien, zijn gekweekt op kleur en vorm. Ze moeten opvallen en mooi zijn, maar bevatten weinig voedsel', zo schrijft The Guardian.

De conclusie is dat steden goed zijn voor bijen. Het hele jaar door is er divers voedsel beschikbaar. Maar hoeveel bijenkorven een stad precies aankan, dat moet nog onderzocht worden.

Bijensterfte
De afgelopen 20 jaar is het aantal bijen in Groot-Brittannië met de helft gedaald. Ook andere insecten, zoals vlinders, doen het slecht. 75 procent van de 59 soorten is in gevaar. Ook de Nederlandse honingbij is in gevaar, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen.

Meer over