ISBN

Grote borsten, brede heupen is de niet mis te verstane titel van de nieuwe roman van de bekende Chinese schrijver Mo Yan....

Al maanden is Abel en Louise, van de Canadese schrijfster Barbara Gowdy, in eigen land een bestseller, en nu is het vertaald (Anthos; A 19,90). Louise, als kind in de steek gelaten door haar moeder, is wanhopig op zoek naar liefde. Zij denkt die te vinden in het gezin van de buren, en bij haar buurjongen Abel. Maar de liefde laat zich niet vangen.

David Mitchell, door het tijdschrift Granta uitgeroepen tot een van de meest talentvolle jonge schrijvers, situeerde zijn eerste twee romans in Japan. Zijn nu vertaalde boek DroomNummerNegen (Querido; euro 21,95) is het verhaal van Eiji Miyake die op zoek is naar zijn vader. Zijn tocht door een wereld vol geisha's en gangsters is tot mislukken gedoemd.

'Er waren mooie baby's bij/maar niet zo lief als jij,/Anne.' Of deze: 'We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan.' Of je er nu van houdt of niet, iedereen kent de liedjes van zanger, cabaretier en 'clown' Herman van Veen. Zijn teksten zijn nu gebundeld in Opzij, opzij, opzij (Nijgh en Van Ditmar; euro 29,90). Mét cd.

Schilder Michael Tedja schreef zijn A.U.T.O.B.I.O.G.R.A.F.I.E., die verscheen bij Vassallucci (euro 25,-). De schrijvende schilder, tevens hoofdpersoon, is 'een taalfreak, holist en verwoed verzamelaar van lettercombinaties'.

Na zeven jaar verschijnt er weer een editie van de Verzamelde verhalen van de Russische, naar Amerika geëmigreerde schrijver Vladimir Nabokov (De Bezige Bij; euro 49,90). Geen nieuwe vertaling, wel een herziening door vertalers Yolanda Bloemen, Anneke Brassinga, Rien Verhoef, Peter Verstegen en Marja Wiebes. In deze tweedelige cassette 'Lente in Fialta', 'Ultima Thule', 'Dat in Aleppo eens. . .' en nog 62 verhalen van de grootmeester.

Cyrano de Bergerac – je kunt de beroemde komedie van Edmond Rostand uit 1897 ook lézen. Bert Bakker geeft het toneelstuk over de 17de-eeuwse held-met-groteneus in boekvorm uit, in de vertaling van Laurens Spoor (euro 19,95).

Richter Roegholt publiceerde eerder twee boeken over Amsterdam in de 20ste eeuw. Bij uitgeverij Aksant is nu De stad is een gesprek (euro 25,-) van hem verschenen. Het is een autobiografie waarin Amsterdam en zijn geschiedenis een voorname plaats innemen.

Mietje Hulshoff of de aanslag op Napoleon (Bert Bakker; euro 17,95) van historica Geertje Wiersma is het verhaal van de radicale Amsterdamse domineesdochter Maria Aletta Hulshoff (1781-1846) die zich verzette tegen de Franse overheersing. 'Republikeinen, doet uw plicht!', luidde haar hartenkreet. 'Gij kunt uw vaderland nog redden! Het vaderland!'

De 17-jarige Vlaamse scholier Kris Verburgh, fervent schaker en lezer, gaat in Schitterend! – Laten we ons met wetenschap amuseren (Houtekiet; euro 18,50) op zoek naar de geheimen van de oerknal, de zwarte gaten, de planeten, kortom van het heelal en de sterrenstelsels. We krijgen inzicht in het werk van Einstein, Newton en Hubble.

'Gerechten met wijn erin ruiken naar een kinderkamertje waarin een ziek of zenuwachtig kind het niet meer houden kon en in het poppenhuis gespuugd heeft.' De bundel De keuken van De Cocq (alias Wouter Klootwijk, ex-medewerker van de Volkskeuken en de helft van De Boer & De Cocq) is geen kookboek (al kan eruit gekookt worden). Leerzaam wel, maar niet streng in de leer (Inmerc; euro 14,95).

Meer over